Ο Αλέξανδρος Μυριούνης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ανατολή Ιωαννίνων. Τις ποντιακές του ρίζες οφείλει στην μητέρα του, η οποία κατάγεται από το Πουλατζάκ της Κερασούντας. Ο Αλέξανδρος σπούδασε στην Αθήνα και τώρα ζει με την οικογένεια του στην Γερμανία. Η επαφή του με την ΕΠΟΝΑ, όπως θα διαβάσετε στην εξομολόγησή του στο pontos-news.gr, τον έφερε κοντά στις ψυχές των 353.000 προγόνων μας που έπεσαν θύματα των Οθωμανών Τούρκων στις αρχές του 20ού αιώνα.
Σε 10 μόλις χρόνια ύπαρξης, μπορούμε και μιλάμε για μια ηχηρή παρουσία μιας νεολαίας στον οργανωμένο ποντιακό χώρο. Η δίκη μου εμπειρία στην ΕΠΟΝΑ δεν ξεκινάει με τη γέννησή της, μιας και τα πρώτα σχόλια για την ίδρυσή της δεν αγκαλιάστηκαν με θέρμη, οπότε η αφετηρία της δεν ήταν γραμμένη με τους καλύτερους οιωνούς. Παρά ταύτα μια μεγάλη παρέα, με γνώμονα την αγάπη για την παράδοση και τον πολιτισμό του Πόντου, ξεκίνησε το έργο της.
Τα λόγια της πρώτης προέδρου της ΕΠΟΝΑ Μαρίας Χατζηελευθερίου, από την ομιλία της στο πρώτο «Αντάμωμαν», μου έμειναν χαραγμένα μέχρι σήμερα.
«Η ΕΠΟΝΑ δεν ιδρύθηκε με σκοπό τον αθέμιτο ανταγωνισμό, αλλά τον θεμιτό συναγωνισμό».
Η φράση αυτή με ακολουθεί και είναι το πρώτο από τα πολλά διδάγματα που πήρα από την ΕΠΟΝΑ.
Από εκεί και πέρα, η επόμενη εκδήλωση ήταν η διημερίδα Ιστορίας με ομιλητή τον καθηγητή Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας Κωνσταντίνο Φωτιάδη.
Μέσα σε δύο μέρες μας έδωσε να καταλάβουμε τι σημαίνει γενοκτονία και πώς διαπράχθηκε αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Εκεί έγινα και ενεργό μέλος της ΕΠΟΝΑ.
Ακολουθούν και άλλες ημερίδες με διακεκριμένους Πόντιους ιστορικούς και ερευνητές. Οι στόχοι της ΕΠΟΝΑ δεν επικεντρώθηκαν στους χορούς του Πόντου – εξάλλου στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής υπάρχουν πολλά σωματεία που μεταλαμπαδεύουν αυτό το κομμάτι του πολιτισμού άριστα. Επικεντρώθηκαν σε θέματα που έχρηζαν μεγαλύτερης προσοχής για τη νεολαία, όπως το θέμα της γενοκτονίας, στη σύγχρονη προσέγγισή του. Επίσης, επικεντρώθηκαν στη βιωματική σχέση με τον ποντιακό τρόπο ζωής, κάτι που λείπει από τους νέους των μεγάλων πόλεων. Έτσι από τα πρώτα χρόνια διοργανώνονται εκδρομές σε ποντιακές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και τα μέλη ζυμώνονται με μεγαλύτερες γενιές που γνώρισαν τον Πόντο πολύ διαφορετικά, και αποκτούν διδακτικά βιώματα.
Ακόμη, στα «Ανταμώματα» καθιερώνεται μουσικό αφιέρωμα σε Πόντιους καλλιτέχνες, πρώτης και δεύτερης γενιάς, με παρουσίαση οπτικοακουστικού υλικού και διανομή ηχητικού υλικού δωρεάν, με ιδιαίτερη έμφαση σε ανέκδοτες φωτογραφίες και ηχογραφήσεις, αποτέλεσμα δύσκολης έρευνας. Η κίνηση αυτή έχει ως στόχο τη σωστή ενημέρωση των νέων για τις μουσικές καταβολές της ποντιακής μουσικής και συνεπώς τη σωστή βάση των ακουσμάτων που πρέπει να έχουν. Επισκέψεις σε μουσεία, παρουσίαση δρωμένων, παρουσίαση θεατρικής παράστασης συνθέτουν ένα μεγάλο κομμάτι των δραστηριοτήτων της ΕΠΟΝΑ Συχνά η ΕΠΟΝΑ επιτελεί και κοινωνικό έργο, όπως αιμοδοσία ή διάθεση των εσόδων από το «Αντάμωμαν» για φιλανθρωπικό σκοπό.
Η μεγαλύτερη, η πιο δαπανηρή αλλά ουσιαστικότερη κίνηση είναι η οργάνωση ενημερωτικών περιπτέρων για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου σε κεντρικά σημεία της Αθήνας, με διανομή έντυπου και οπτικοακουστικού υλικού.
Στην αρχή διήμερα και στη συνέχεια έως και επταήμερα περίπτερα. Έκαστος εφ’ ω ετάχθη. Κανείς δεν φανταζόταν την πορεία αυτού εγχειρήματος. Η πιο συγκινητική στιγμή, αναμφίβολα, είναι η στιγμή που πρέπει να κάνεις κάποιον περαστικό, κάποιον τουρίστα, να καταλάβει –να κατανοήσει– τι σημαίνει γενοκτονία. Όταν ο λόγος ενός νέου ανθρώπου πρέπει να γίνει η τελευταία ανάσα ενός γενοκτονημένου παιδιού στην Αμάσεια, μιας γενοκτονημένης-βιασμένης εγκύου στη Σαμψούντα, ενός ολόκληρου χωριού που καίγεται μέσα σε μια εκκλησία… Δεν είναι κάποιος ρόλος που πρέπει να παίξεις, αλλά να παραθέσεις ό,τι έχει καταγραφεί στην κυτταρική μνήμη σου.
Μένεις όρθιος 24ωρα, το κορμί λέει «πήγαινε να ξεκουραστείς», αλλά κάτι σε κρατάει εκεί και συνεχίζεις.
Αναντίρρητα, δεν έχω ζήσει κάτι πιο δυνατό, πιο έντονο, και ιδιαίτερα κάτι που να με έχει φέρει τόσο κοντά στις ψυχές των 353.000 γενοκτονημένων Ελλήνων του Πόντου.
Αυτό είναι ΕΠΟΝΑ· χωρίς ιδιοτέλειες, όλοι μαζί, γιατί «Όσο καλύτερα γνωρίζουμε το χτες τόσο καλύτερα κατανοούμε το σήμερα και τόσο πιο σταθερά και σίγουρα βαδίζουμε στο αύριο…» (Γ.Χ.).
Υ’είας και χαιρετίας ας σα μακρ’ά,
Αλέξανδρος Μυριούνης, μέλος ΕΠΟΝΑ