Ούτε για τη διεκδίκηση των Μαρμάρων του Παρθενώνα δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση μεταξύ κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας. Αυτή τη φορά η κόντρα αφορά τη διεκδίκηση των Μαρμάρων μετά την απόφαση του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά να επιλέξει τη διπλωματική και όχι τη νομική οδό, δηλαδή την προσφυγή σε διεθνές δικαστήριο.
Η φράση του Αριστείδη Μπαλτά πως «η τάση είναι να μην προχωρήσουμε σε νομική διεκδίκηση γιατί κινδυνεύουμε να χάσουμε», χαρακτηρίστηκε «απαράδεκτη» από τον πρώην υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα που επέκρινε την κυβέρνηση ότι προεξοφλεί χωρίς λόγο και άδικα την απόφαση, προσφέροντας επιχειρήματα στην άλλη πλευρά.
Ο Κώστας Τασούλας σημείωσε ότι η επίσκεψη της Αμάλ Κλούνεϊ και των μελών του δικηγορικού γραφείου του Λονδίνου, Πάλμερ και Στίβενσον, τον περασμένο Νοέμβριο στην Αθήνα προσέφερε ανεκτίμητη δημοσιότητα στο πάγιο ελληνικό αίτημα, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως εκείνες τις ημέρες τρεις Βρετανοί βουλευτές ζητούσαν την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.
Θύμισε ακόμη, πως η αμοιβή ύψους 200.000 λιρών για την επίσκεψη των δικηγόρων στην Αθήνα και τη σύνταξη της γνωμάτευσης καλύφθηκε από χορηγία Έλληνα του εξωτερικού που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Ο Αριστείδης Μπαλτάς μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής επί του νομοσχεδίου για την «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας 2014/60/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 15ης Μαΐου 2014 σχετικά με την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών, που έχουν απομακρυνθεί παράνομα από το έδαφος κράτους – μέλους», τόνισε πως το έργο που προσέφερε η νομική εταιρεία στην οποία συμμετέχει η Αλαμουντίν Κλούνεϊ, ολοκληρώθηκε.