«Δεν προσαρμόζομαι εύκολα γιατί δεν κάνω συμβιβασμούς στη ζωή μου
και επειδή τη ζωή μας την διαμορφώνουμε συνήθως οι ίδιοι,
είμαι αρνητική σε κάθε συμβιβασμό».
Περιοδικό Ρομάντσο, Οκτώβριος 1969
Μαχητική αλλά τρυφερή με τους αγαπημένους της, η σπουδαία ηθοποιός, σκηνοθέτρια και συγγραφέας Νίκη Τριανταφυλλίδη άφησε κάτι παραπάνω από το στίγμα της στην Τέχνη· άφησε την ψυχή της. Η ποντιακής καταγωγής καλλιτέχνις –ο πατέρας της, ο συνθέτης Πάνος Τριανταφυλλίδης, και η μητέρα της είχαν γεννηθεί στη Σοβιετική Ένωση– ήρθε στον κόσμο στις 27 Νοεμβρίου του 1942, στην Αθήνα.
Μεγαλώνοντας όλοι μιλούσαν για την ομορφιά της, τα απίστευτα μάτια και την υπέροχη φωνή της.
Εκεί, γύρω στα 20, ήταν αρκετά τα «ιερά τέρατα» του ελληνικού θεάτρου που είχαν καταλάβει πως η Νίκη είχε στόφα ηθοποιού και τεράστια ερμηνευτική γκάμα.
Φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και του Πέλου Κατσέλη και η πρώτη της εμφάνιση στο θέατρο έγινε το 1963, στο έργο Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, με το θίασο της Αλέκας Κατσέλη.
Μόλις επτά χρόνια μετά, το 1970, κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, για την ταινία μικρού μήκους Συνηθισμένο μου όνειρο. Ένα χρόνο αργότερα τιμήθηκε από το Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου με το βραβείο «Μαρίκα Κοτοπούλη» ως η καλύτερη ηθοποιός της περιόδου 1970-71.
Η Νίκη Τριανταφυλλίδη δίδαξε στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στη σχολή του Πέλου Κατσέλη και στη σχολή της Μαίρης Τράγκα. Έπαιξε σε αρκετές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου και συνεργάστηκε με σημαντικούς σκηνοθέτες όπως ο Αλέξης Μινωτής, ο Μίνως Βολανάκης και ο Λευτέρης Χαρωνίτης. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Θεάτρου Συνόλου και της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Κίνησης, και τη δεκαετία του 1990 ίδρυσε το Θέατρο «Τριανταφυλλίδη» στην πλατεία Βάθη.
Τα τελευταία χρόνια πριν από το θάνατό της είχε αποσυρθεί λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας. Έγραψε θεατρικά έργα τα οποία παρουσιάστηκαν με δική της σκηνοθεσία. Επίσης είχε μεταφράσει και έκανε διασκευές σε γνωστά έργα του παγκόσμιου θεατρικού ρεπερτορίου, αλλά και έργα του αρχαίου ελληνικού θεάτρου.
Όλο αυτό το σημαντικό υλικό το κληροδότησε στην κόρη της, ηθοποιό και σκηνοθέτρια Ζωή Μασούρα, την οποία απέκτησε με τον ηθοποιό Κώστα Μεσσάρη.
Η παρουσία της Πόντιας ηθοποιού με το ανήσυχο πνεύμα και την εκρηκτική προσωπικότητα την έκανε να ξεχωρίζει κυρίως επειδή αρνούνταν να «χωρέσει στο σύστημα». Πολιτικά ανήκε στην Αριστερά και για ένα διάστημα υπήρξε δημοτική σύμβουλος του ΚΚΕ.
Σημαντικότερη παράσταση των τελευταίων χρόνων που πραγματοποίησε, με καθολική αναγνώριση από το κοινό, υπήρξε η διασκευή και μετάφραση του θεατρικού έργου Πιρλιπλίν και Μπελίσσα, του Λόρκα, που αποδόθηκε με δύο ρόλους από τον Λεόντιο Πετμεζά και τη Ζωή Μασούρα.
Κύκνειο συγγραφικό άσμα της ήταν η μετάφραση-διασκευή του έργου του Αριστοφάνη Εκκλησιάζουσες, που ανέβασε η Ζωή Μασούρα αφιερώνοντας την παράσταση στη μνήμη της μητέρας της, με τη θεατρική ομάδα «Πενίας Τέχνες», τον Ιούνιο του 2013.
Η Νίκη Τριανταφυλλίδη είχε ήδη φύγει για τη γειτονιά των αγγέλων σε ηλικία 71 ετών, στις 13 Μαΐου 2013.