Ήταν βροχερό αλλά όμορφο το απόγευμα που το pontos-news.gr επισκέφθηκε την μικρή πόλη των Κουφαλίων του Νομού Θεσσαλονίκης. Προσφυγικός τόπος που συνορεύει με την αρχαία Πέλλα, γενέτειρα πόλη του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του πατέρα του Φιλίππου, με πληθυσμό περίπου 10.000 κατοίκους.
Οι πρώτοι Κουφαλιώτες ήρθαν από την ανατολική Ρωμυλία το 1924-25 από το Καβακλί, το οποίο σήμερα ονομάζεται Τοπόλοφγκραντ.
Το όνομα των Κουφαλίων προέρχεται σύμφωνα με πληροφορίες από το άλογο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον Βουκεφάλα. Κατά μία άλλη εκδοχή, από το γεγονός ότι τα σπίτια είναι κτισμένα σε μια περιοχή που μοιάζει με κουφάλα δένδρου. Το 1980 στο ψηλότερο σημείο της πόλης ανεγέρθηκε το μοναστήρι του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, ενώ στην κεντρική πλατεία δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Τρύφωνος. Περιδιαβάζοντας το χωριό μπορεί κανείς να… νιώσει τη μυρωδιά της μηλίγκας ή μελίγκας, ενός παραδοσιακού τυρόψωμου που τη συνταγή έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες το 1924 από την ανατολική Ρωμυλία. Οι νοικοκυρές την φτιάχνουν με κάθε αφορμή.
Η μονή του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά (φωτ.: photothessaloniki.ning.com)
Μεταξύ των τεσσάρων δημοτικών σχολείων που υπάρχουν, το 1ο ξεχωρίζει γιατί από τις αρχές του 1930 οπότε χτίστηκε, με πέτρα, παραμένει ίδιο μέχρι σήμερα. Εκεί μας υποδέχθηκε η Εύα Κούσογλου-Τριανταφύλλου, πρόεδρος του Μορφωτικού-Πολιτιστικού Συλλόγου Νέων Κουφαλίων «Αριστοτέλης» για να μιλήσει στο pontos-news.gr για την πορεία του συλλόγου από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα. Η αγάπη και το πάθος της για το σύλλογο ήταν εμφανής σε όλη τη διάρκεια της επικοινωνίας μας.
Μητέρα τριών παιδιών, η Εύα Κούσογλου-Τριανταφύλλου (γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Παλαιοχώρι Ημαθίας, ενώ οι παππούδες της ήταν από το Ρουμλούκι Ημαθίας) εγκαταστάθηκε στα Κουφάλια το 1989, όταν παντρεύτηκε. Στα Κουφάλια ξεκίνησε να χορεύει στο σύλλογο –σήμερα χορεύουν οι κόρες της, 23 και 16 χρόνων, «με το ίδιο κέφι και πάθος», όπως λέει–, και τώρα είναι πρόεδρος.
Το χορευτικό τμήμα ενηλίκων του συλλόγου
Πότε δημιουργήθηκε ο σύλλογος και ποιες είναι οι δράσεις του;
Ο Μορφωτικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Κουφαλίων «Αριστοτέλης» ιδρύθηκε το 1975, μέσα από την ανάγκη των πολιτών να προαγάγουν τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα όλων των κατοίκων των Κουφαλίων. Με το ίδιο και περισσότερο μεράκι συνεχίζει έως και σήμερα. Το όνομα του συλλόγου προήλθε από τον αρχαίο μεγάλο φιλόσοφο Αριστοτέλη, δάσκαλο του Μ. Αλεξάνδρου.
Σκοπός του συλλόγου είναι η άνοδος του πνευματικού και πολιτιστικού επιπέδου των μελών του.
Επίσης, η καταγραφή και η μελέτη ηθών και εθίμων των κατοίκων των Κουφαλίων, οι οποίοι είτε είναι πρόσφυγες και προέρχονται από τις αλησμόνητες πατρίδες της ανατολικής Ρωμυλίας, του Πόντου, της Μικράς Ασίας, είτε γηγενείς Μακεδόνες, Σαρακατσάνοι, ή προέρχονται από άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Η ανατολική Ρωμυλία και η ανατολική Θράκη είναι μια ζωντανή ψυχή που κλείνει μέσα της αυτούς που προηγήθηκαν και αυτούς που θα έρθουν. Πιστεύετε ότι η ανάγκη να βλέπουμε τις ρίζες μας είναι τώρα είναι πιο έντονη;
Ζούμε σε εποχή παγκοσμιοποίησης. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο τουρισμός, οι μετακινήσεις πληθυσμών, ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχουν συμβάλει στην καθιέρωση ενός ομοιόμορφου τρόπου ζωής. Μπροστά στον κίνδυνο εθνικής αλλοτρίωσης καταλαβαίνουμε πόσο σημαντική είναι η γνώση, η αξιοποίηση και η επιστροφή στις ρίζες μας. Σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή καλούνται να παίξουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι.
Στιγμιότυπο από τη Γιορτή Αγάπης του συλλόγου
Οι νέοι άνθρωποι παρακολουθούν από απόσταση τα πολιτικά δρώμενα τα τελευταία χρόνια. Την ενέργεια αλλά και τις φρέσκιες ιδέες τους τις καταθέτουν σε δραστηριότητες μέσα από συλλόγους; Ποια είναι η συμμετοχή τους στον «Αριστοτέλη»;
Στο σύλλογό μας υπάρχουν όλες οι γενιές. Οι νέοι μας έχουν πράγματι φρέσκιες ιδέες, είναι δραστήριοι και ενδιαφέρονται για την ποιοτική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους. Έτσι, σε συνδυασμό με την εμπειρία και το μεράκι των μεγαλυτέρων, βοηθούν σημαντικά στην επέκταση των δραστηριοτήτων πολιτιστικού ενδιαφέροντος του συλλόγου μας.
Ο «Αριστοτέλης» φέτος έκλεισε 40 χρόνια δράσης. Στην πορεία του αυτή έχει κερδίσει τη στήριξη και την εμπιστοσύνη του κόσμου. Αυτό μας δίνει τη δύναμη να κάνουμε νέα βήματα, να προσπερνάμε τα προβλήματα και να ανανεώνουμε τις ιδέες μας.
Οι οικονομικές ανάγκες του συλλόγου πώς καλύπτονται;
Από τις συνδρομές των μελών του, αλλά και από δράσεις όπως τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα και πρωτοχρονιάτικα κάλαντα αλλά και ο ετήσιος χορός μας. Όπως και σε όλους τους πολιτιστικούς φορείς, αυτήν την περίοδο λόγω της οικονομικής κρίσης το έργο μας είναι δύσκολο.
Με την ενεργοποίηση των μελών μας και τη βοήθεια των συμπολιτών μας ξεπερνάμε ως ένα βαθμό τις δυσκολίες και ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες. Και ο «Αριστοτέλης» συνεχίζει με τον ίδιο ζήλο να ασχολείται με την ανάδειξη του πολιτισμού από τις αλησμόνητες πατρίδες της ανατολικής Ρωμυλίας, του Πόντου και της Μικράς Ασίας.
Αναστασία Χατζηλασκαράκη