Τα ερείπια αρχαίας πόλης του 4ου αιώνα π.Χ. έφεραν στο φως ανασκαφές 17 χρόνων που έγιναν από μικρή ομάδα αρχαιολόγων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο Καστρί του Δήμου Γρεβενών.
Ο αρχαιολογικός χώρος στο Καστρί, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, είναι σύμφωνα με τους αρχαιολόγους η οχυρωμένη ακρόπολη αρχαίας πόλης της χώρας των Τυμφαίων, τμήματος του βασιλείου της Μακεδονίας.
Από τις επιγραφές που έχουν σωθεί δεν μπορεί να προσδιοριστεί το όνομά της πόλης και της θεότητας που λατρευόταν εκεί. «Αν και τα ευρήματα είναι πολλά και σημαντικά, εξακολουθούν πεισματικά να μένουν κρυμμένα το όνομα του θεού που λατρεύεται στο ναό και το όνομα της πόλης. Ωστόσο όλα τα στοιχεία –η γεωγραφική θέση, τα ευρήματα, ακόμη και τα χρόνια της ακμής της ακρόπολης στο τέλος του 4ου αι. π.Χ.– προδίδουν τη σημασία της μέσα στο ιστορικό πλαίσιο του βασιλείου της αρχαίας Μακεδονίας» τονίζει η επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας, ομότιμη πλέον καθηγήτρια του ΑΠΘ, Στέλλα Δρούγου.
Στον ευρύ χώρο του τείχους της ακρόπολης αναγνωρίστηκαν τα θεμέλια αξιόλογου κτηριακού συγκροτήματος που αποτελούνταν από έναν πετρόχτιστο ναό, μια δωρική στοά και ένα μεγάλο κτήριο, τα οποία συγκεντρώνονται γύρω από μια τετράπλευρη πλατεία.
Τα αρχαιολογικά ευρήματα έδειξαν ότι η ακρόπολη «έζησε» έως τα χρόνια της επικράτησης των Ρωμαίων στο βασίλειο της Μακεδονίας, περίπου έως το 150 π.Χ. οπότε καταστράφηκε.
Αεροφωτογραφία από το χώρο της ανασκαφής (φωτ.: αρχείο ΑΠΘ)
Το αρχαιολογικό έργο στο Καστρί θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση που θα γίνει την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου στις 11:30 στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του ΑΠΘ. Σε εισηγήσεις θα τονιστεί για άλλη μια φορά η ανάγκη δημιουργίας ενός προγράμματος προστασίας των μνημείων, τόσο από τους ντόπιους κατοίκους όσο και από επίσημους φορείς. Εκτός από την Στ. Δρούγου, που θα κάνει την παρουσίαση της ανασκαφής, θα μιλήσουν και ο επίκουρος καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στο ΑΠΘ Γιάννης Ξυδόπουλος και ο ομότιμος καθηγητής Νεότερης Τέχνης του ΑΠΘ Μιλτιάδης Παπανικολάου.
«Όλα αυτά τα δεδομένα ακριβώς διαγράφουν τον επόμενο στόχο της ανασκαφής αυτής στις ανατολικές πλαγιές της Πίνδου με τη βεβαιότητα ότι στο μέλλον μπορεί να διαμορφωθεί εκεί ένας πολύ ενδιαφέρων και ξεχωριστός αρχαιολογικός χώρος», καταλήγει η Στ. Δρούγου.