Χιλιάδες πιστοί από νωρίς το πρωί της Κυριακής, προερχόμενοι από διάφορες περιοχές της Αθήνας, προσκύνησαν στον ιερό ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού αντίγραφο της Παναγίας Σουμελά που μεταφέρθηκε από το Βέρμιο.
Παράλληλα με το λαϊκό προσκύνημα, στήθηκε ένα μεγάλο ποντιακό γλέντι κοντά στο ναό.
Μικροί και μεγάλοι, γυναίκες, άνδρες και παιδιά κάθε ηλικίας, άλλοι από όμορες περιοχές και άλλοι από απομακρυσμένες, όλοι θέλησαν να επικαλεστούν τη χάρη της Παναγίας, της προστάτιδος του ποντιακού ελληνισμού.
Η Ρούλα και Άννα, κάτοικοι Αμαρουσίου, που γνωρίζουν την ιστορία της εικόνας της Παναγίας Σουμελά, ένιωσαν την επιθυμία να προσευχηθούν στη χάρη Της: «Να είμαστε καλά, να σωθεί η Ελλάδα μας». Χάρηκαν ιδιαίτερα γι’ αυτό το συναπάντημα πίστης αλλά και «ηρεμίας και αυτοσυγκέντρωσης», όπως χαρακτηριστικά είπαν στο pontos-news.gr.
Η πίστη στο Χριστό και την Παναγία ήταν αυτή που οδήγησε τον Φάνη Κινατίδη με την οικογένειά του να έρθουν από το Γαλάτσι να προσκυνήσουν την ιερή εικόνα. Πόντιος άλλωστε και ο ίδιος. «Η οικογενειακή ιστορία, η καταγωγή από τον Πόντο, έπαιξε και αυτή το ρόλο της», λέει στο pontos-news.gr.
Αν και δεν γνωρίζει την ιστορία της εικόνας, ο νεαρός Ηλίας από το Γαλάτσι γνωρίζει την ιστορία του Πόντου. Ποιοι ήταν οι λόγοι που έφεραν στο ναό; «Η πίστη στην Παναγία και τον Θεό, και το ότι είμαι μισός Πόντιος».
Λίγο πριν από την έναρξη του γλεντιού, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Αμαρουσίου «Νίκος Καπετανίδης» Δημήτρης Κοσμίδης καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και μετά την παρουσίαση των χορευτικών τμημάτων του συλλόγου, το λόγο πήρε ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης. Η αναφορά του στο θέμα της Γενοκτονίας ήταν ο λόγος που καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους. «Ο πολιτισμός θα μας ενώσει όλους, η ιστορία μας ενώνει όλους, και οι άξιοι άνθρωποι θα πρέπει να πάμε μπροστά. Και άξιοι είναι αυτοί που προβάλλουν την ιστορία μας», είπε.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου «Νίκος Καπετανίδης», απηύθυνε δημοσίως πρόταση στον δήμαρχο Αμαρουσίου να επισκεφθεί και πάλι την περιοχή τους η εικόνα της Παναγίας Σουμελά. Ο δήμαρχος έδωσε την συγκατάθεσή του λέγοντας: «Νομίζω ότι αυτή η υπόσχεση είναι αυτονόητη και θα την φέρουμε όλοι μαζί. Γιατί η αγάπη της Παναγιάς είναι και δικιά μας αγάπη για την Ορθοδοξία, την πατρίδα και την παράδοση».
Προσκύνημα, δηλώσεις και ένα ποντιακό γλέντι στον προαύλιο χώρο
Τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου συνόδευσαν οι μουσικοί Μπάμπης Τσιλικίδης και Θοδωρής Τσανικίδης στη λύρα, και Νικηφόρος Ιωαννίδης στο νταούλι. Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα τραγούδησε ο Γιώργος Παπαδόπουλος, στη λύρα ήταν ο Χρήστος Μοσχόπουλος, στο νταούλι ο Νικηφόρος Ιωαννίδης και στα πλήκτρα ο Χάρης Παπαδόπουλος.
Αξίζει να αναφερθεί πως ο καιρός έκανε πάλι τα γυρίσματά του, αλλά παρά το ψιλόβροχο που έπεσε για λίγα λεπτά, ο κόσμος δεν πτοήθηκε και παρέμεινε να προσκυνήσει και να χαρεί σε αυτήν τη μεγάλη γιορτή, αυτό το μεγάλο γλέντι.
Κείμενο-φωτο-βίντεο: Βασίλης Καρυοφυλλίδης.