Στις 12 Οκτωβρίου 2014 ο ακαδημαϊκός Πολυχρόνης Ενεπεκίδης έφυγε πλήρης ημερών αφήνοντας πίσω του μια σημαντική ερευνητική παρακαταθήκη, πολυδιάστατη και διαχρονική. Ένα χρόνο μετά, οι Ποντιακοί Σύλλογοι του Νομού Πιερίας, ο Δήμος Κατερίνης και ο Οργανισμός Πολιτισμού διοργάνωσαν φιλολογικό μνημόσυνο για «τον φλογερό πατριώτη, τον πρωτοπόρο ιστορικό και άνθρωπο των γραμμάτων εν γένει», όπως περιέγραψε τον Πολυχρόνη Ενεπεκίδη ο θεολόγος και δρ Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας Θεοδόσης Κυριακίδης.
Η εκδήλωση, που ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο των «Αικατερίνειων 2015», πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Κατερίνης.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο δρ Θεοδόσης Κυριακίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στη ζωή και στο έργο του διεθνούς ακτινοβολίας ιστορικού, ενώ σκιαγράφησε και άγνωστες πτυχές της πνευματικής του δράσης. Όπως εξήγησε, τις δεκαετίες του 1970 και του 1980 ο Πολυχρόνης Ενεπεκίδης ήταν πολύ γνωστός στην Ελλάδα καθώς, κάθε μήνα ή και πιο τακτικά, η Μακεδονία, το Βήμα και η Καθημερινή φιλοξενούσαν άρθρα του. Οι ίδιες εφημερίδες δημοσίευαν αποσπάσματα από τις ομιλίες του και ρεπορτάζ από τις νέες ανακαλύψεις που έκανε μελετώντας τα αυστριακά αρχεία.
Ο δρ Θεοδόσης Κυριακίδης κατά την ομιλία του (φωτ.: Δημοτικό Ραδιόφωνο Κατερίνης)
«Υπήρξε ένας σημαντικός ιστορικός, γενικότερα για τον ελληνισμό. Ασχολήθηκε με προσωπικότητες όπως ο Καποδίστριας, ο Φεραίος, ο Κάραγιαν. Αλλά και ειδικότερα για εμάς τους Ποντίους ήταν πρωτοπόρος αφού ασχολήθηκε με τα αρχεία που μιλούν για τη Γενοκτονία», σημείωσε ο δρ Κυριακίδης.
Άλλωστε, μετά από πολύχρονες προσπάθειες του πρωτοπόρου ιστορικού, το 1964 επέστρεψαν στην Ελλάδα για ενταφιασμό τα οστά του Αλέξανδρου Υψηλάντη.
«Σήμερα εκτελούμε ένα χρέος τιμής», είπε στο χαιρετισμό που απηύθυνε εκ μέρους του δημάρχου Κατερίνης η δημοτική σύμβουλος Ροδή Ελευθεριάδου-Μελετλίδου. Ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού Θεόδωρος Παυλίδης εξήγησε ότι η ανταπόκριση στο αίτημα των ποντιακών σωματείων να ενταχθεί στα «Αικατερίνεια» η συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν άμεση διότι «η ιστορία μας είναι ίσως ο μεγαλύτερος θησαυρός που έχουμε για να διδαχθούμε, να προσέξουμε και να πορευτούμε μπροστά».
Βίντεο από το Pontos TV
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας Ιωάννης Καζταρίδης, ενώ εκ μέρους των Ποντιακών Σωματείων την επιμέλεια παρουσίασης της εκδήλωσης είχε ο Δημήτρης Αμπερίδης.
Το φιλολογικό μνημόσυνο για τον Πολυχρόνη Ενεπεκίδη έκλεισε με παραδοσιακά ποντιακά τραγούδια από τη χορωδία των Ποντιακών Σωματείων υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Τοπαλίδη και συνοδεία ποντιακής λύρας από τον Κώστα Ζαβρίδη.