Το τελευταίο διάστημα είχε εκδηλωθεί έντονη επιθυμία από τους εκπαιδευτικούς της νεοελληνικής γλώσσας στη Ρωσία να καθίσουν όλοι μαζί σε ένα τραπέζι και να συζητήσουν ώστε να βρουν λύσεις για τα προβλήματα της διδασκαλίας της στο ξενόγλωσσο περιβάλλον.
Πράγματι, έπειτα από πρωτοβουλία της ελληνικής νεολαίας της Ρωσίας, έγινε το διάστημα 13-15 Νοεμβρίου, στο δημοτικό Ίδρυμα Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης Ελληνικού Σχολείου της Σταυρούπολης το Παρρωσικό Συνέδριο των Εκπαιδευτικών της νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας. Η συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο και η πολύπλευρη ανταλλαγή απόψεων βοήθησε τους εκπαιδευτικούς να έχουν έναν γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα του Συνδέσμου Ελληνικών Κοινωνικών Οργανώσεων της Ρωσίας, στο συνέδριο έλαβαν μέρος εκπαιδευτικοί από κάθε γωνιά της Ρωσίας όπως η Μόσχα, το Πετροζαβόντσκ, το Κράσνονταρ, το Πιατιγκόρσκ και η Κριμαία. Στη συνάντηση συμμετείχαν και εκπρόσωποι από την Ελλάδα και την Κύπρο.
Στις εργασίες έλαβαν μέρος ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Φωτιάδης, ο αντιπρόεδρος του ΣΑΕ Άγγελος Ασλανίδης, ο πρόεδρος του СГГНК Νικόλαος Ματσουκάτοφ, η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Frederick της Κύπρου Άννα Χατζηπαναγιωτίδη, καθώς και ο κοσμήτορας του τμήματος Νεοελληνικής Φιλολογίας του κρατικού πανεπιστημίου του Κουμπάν, Ι. Α. Χαμάν.
Οι μαθητές του ελληνικού σχολείου που ήταν παρόντες, καθώς και ο Ιβάν Σαββίδης με επιστολή του, καλωσόρισαν θερμά και χαιρέτισαν όλους όσοι έλαβαν μέρος στη Σύνοδο.
Μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν: «Το κίνητρο για την εκμάθηση της Νέας Ελληνικής», «Το ζήτημα της σημασίας της ελληνικής γλώσσας για την ελληνική διασπορά», «Ο ρόλος της γεωγραφίας στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας» και «Ποντιακή διάλεκτος».
Στο κλείσιμο της συνόδου οι εκπαιδευτικοί βρήκαν σημεία σύγκλισης των προτάσεών τους και ενέκριναν ψήφισμα που αντανακλούσε τα προβλήματα της ελληνικής παιδείας στη Ρωσία. Επίσης, εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους προς τον πρόεδρο της Εθνοπολιτισμικής Αυτονομίας των Ελλήνων της Ρωσίας Ιβάν Σαββίδη, που τους έδωσε την ευκαιρία να συντονίσουν τις δραστηριότητές τους και να οργανώσουν ένα σχέδιο για το μέλλον.
Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με συναυλία συνοδεία ποντιακής λύρας, και χορούς.