Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομάδας Γεωλογίας των σεισμών του Γεωλογικού Τμήματος του ΑΠΘ, ο σεισμός μεγέθους 6,5 της 17ης Νοεμβρίου 2015 βρίσκεται στον ίδιο σεισμογόνο χώρο του σεισμού μεγέθους 6,2 του 2003 στις δυτικές ακτές της Λευκάδας.
Προήλθε από την ενεργοποίηση του βόρειου τμήματος του μεγάλου και ιδιαίτερα ενεργού σεισμικού ρήγματος της Κεφαλονιάς, όπως έχει καθοριστεί στη Βάση Σεισμογενετικών Πηγών του Ελληνικού χώρου που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα.
Πατήστε επάνω στην εικόνα για να δείτε το χάρτη σε μεγέθυνση
Έχει τα τυπικά χαρακτηριστικά ρήγματος οριζόντιας μετατόπισης, δηλαδή πλευρικής μετακίνησης των τεμαχίων του ανώτερου φλοιού από την επιφάνεια μέχρι τα 12 χιλιόμετρα βάθος, στα όρια δυο λιθοσφαιρικών πλακών.
Όπως δείχνουν τα υπολογιζόμενα μοντέλα διάρρηξης την σεισμών της Κεφαλονιάς του Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2014 (Μ 6,1 – 6.0 και 5,3) ο σεισμός της 17/11/2015 δεν επηρεάζεται από αυτούς, αποτελεί ανεξάρτητο σεισμικό γεγονός με τη σεισμική του ακολουθία, που αναπτύσσεται κατά μήκος ενός σημαντικού ρήγματος από τα πλέον ενεργά του ελλαδικού χώρου.
Η ανάλυση των ιστορικών δεδομένων όλων των προηγούμενων γνωστών σεισμών του νησιού και ιδιαίτερα του 2003, βοηθούν να προσδιοριστούν οι θέσεις ρευστοποιήσεων των εδαφών, κατολισθήσεων, καταπτώσεων βράχων και άλλων εδαφικών παραμορφώσεων, οι οποίες θα επιβεβαιωθούν και μελετηθούν μετά την επίσκεψη της ερευνητικής ομάδας στις πληγείσες περιοχές, αναφέρει η ανακοίνωση του ΑΠΘ.