Το 2015 θα μείνει στην ιστορία της Ίμβρου ως η χρονιά που το νησί, έπειτα από 51 χρόνια, αποκτά και πάλι πλήρη ελληνική εκπαίδευση. Από το 2013 λειτουργεί στους Αγίους Θεοδώρους το Δημοτικό, ενώ φέτος ξεκίνησαν τη λειτουργία τους το Γυμνάσιο και το Λύκειο.
Ένα μήνα μετά την τελετή εγκαινίων, που έγινε σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, εκπρόσωποι των ιμβριακών σωματείων έγιναν δεκτοί στην Άγκυρα από τον Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, από τον καιρό που ήταν ακόμα υπουργός Εξωτερικών, θεωρείται ότι έχει συμβάλει προσωπικά στο εκ νέου άνοιγμα των σχολείων μειονοτικής ελληνικής εκπαίδευσης.
Στη συνάντηση της Άγκυρας ο Αχμέτ Νταβούτογλου δέχθηκε ευχαριστίες εκ μέρους όλων των Ιμβρίων, ενώ του δόθηκε και ένα πολυσέλιδο γραπτό υπόμνημα με όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινότητα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη διαμόρφωσης μέτρων «θετικής διακριτικής μεταχείρισης» που θα περιλαμβάνουν κίνητρα-προγράμματα τα οποία θα βοηθήσουν τους Ιμβρίους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Με το υπόμνημα ζητήθηκε από την Τουρκία να στηρίξει τα ελληνικά μειονοτικά σχολεία αλλά και τις οικογένειες που επιστρέφουν, ενώ τέθηκε και το ζήτημα των υποδομών και της ακτοπλοϊκής και αεροπορικής σύνδεσης.
Τους Ιμβρίους εκπροσώπησαν ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιμβρίων Πάρις Ασανάκης, ο γενικός γραμματέας Στέλιος Πούλαδος, ο πρόεδρος της Ιμβριακής Ένωσης Μακεδονίας-Θράκης Παύλος Σταματίδης, ο πρόεδρος του Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου «Ίμβρος» Παντελής Βίγκας και ο διευθυντής του Γυμνασίου-Λυκείου Ιωακείμ Καμπουρόπουλος.
Από αριστερά: Ιωακείμ Καμπουρόπουλος, Παύλος Σταματίδης, Παντελής Βίγκας, Πάρις Ασανάκης, Στέλιος Πούλαδος
Από την τουρκική πλευρά στο ραντεβού παρευρέθηκαν ο υφυπουργός Εθνικής Παιδείας Γιουσούφ Τεκίν, ο γενικός διευθυντής Βακουφίων Αντνάν Ερτέμ, ο σύμβουλος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Κεμάλ Οκμέν, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Χατέμ Ετέ και ο βοηθός του Γενικού Διευθυντή Βορειανατολικής Μεσογείου του τουρκικού ΥΠΕΞ Αλί Μουράτ Μπάστσερι.