Στο εδώ και περίπου επτά δεκαετίες όνειρο των Πόντιων Κοζανιτών, δηλαδή του μισού πληθυσμού της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, το οποίο πήρε σάρκα και οστά πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, ξεναγεί με χαρά και καμάρι το pontos-news.gr ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης, Κώστας Σανίδης.
Η Στέγη Ποντιακού Πολιτισμού, ένα εντυπωσιακό σε μέγεθος και ομορφιά κτήριο στη μεγαλύτερη πόλη της Δυτικής Μακεδονίας, αποτελεί πλέον το… λιμάνι και το σπίτι κάθε Πόντιου της περιοχής. Σ’ αυτόν το χώρο θα βρεθεί κοντά στην παράδοση, θα τραγουδήσει και θα χορέψει με την ψυχή του, στο μυαλό του θα ζωντανέψουν οι μνήμες από τα όσα άκουσε από τους προγόνους του, αλλά και θα συζητήσει και θα αναζητήσει λύσεις για τα ανεκπλήρωτα μέχρι στιγμής δίκαια του ποντιακού ελληνισμού.
«Δεν μπορώ να πιστέψω αυτό που βλέπουν τα μάτια μου, ότι καταφέραμε και αποκτήσαμε αυτό το κτήριο. Πολλοί ήταν αυτοί που δεν πίστευαν ότι θα γίνει. Βοήθησε σημαντικά η πολιτεία, τοπικοί παράγοντες και άλλοι φορείς. Το σημαντικότερο από όλα είναι, όμως, ότι όλοι μας τρέχαμε πρωί βράδυ σ’ ένα κλίμα απόλυτης ομοψυχίας.
»Ως Εύξεινος Λέσχη Κοζάνης δεν είχαμε στον ήλιο μοίρα και τώρα έχουμε αυτό το στολίδι», λέει συγκινημένος στο pontos-news.gr ο Κ. Σανίδης.
Την τιμητική πρόσκληση να μιλήσει στους ανθρώπους της περιοχής, Ποντίους και μη, αποδέχτηκε και μετέβη στην Ποντιακή Στέγη ο Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος εκφώνησε βαρυσήμαντη ομιλία για όσα συμβαίνουν όχι μόνον στους κόλπους του ποντιακού ελληνισμού αλλά και στην Ελλάδα ευρύτερα.
Περιφερόμενη για χρόνια
Στα 68 χρόνια που μεσολάβησαν από το 1956, όταν ιδρύθηκε η Εύξεινος Λέσχη Κοζάνης, μέχρι πέρυσι, οπότε της παραδόθηκε, η Στέγη Ποντιακού Πολιτισμού ήταν περιφερόμενη σε διάφορα μισθωμένα ή παραχωρημένα για χρήση σε αυτήν ακίνητα, πολλά από τα οποία ήταν απολύτως ανεπαρκή για να στεγάσουν τις ανάγκες της.
Γενικές συνελεύσεις γίνονταν σε μικρά γραφεία, λύρα και ποντιακοί χοροί διδάσκονταν σε μικρούς και ακατάλληλους χώρους, ενώ εκδηλώσεις διοργανώνονταν αναγκαστικά σε χώρους μη οικείους με τον ποντιακό πολιτισμό.
Όπως λέει ο Κώστας Σανίδης, όλα αυτά συνέβαιναν μέχρι πριν από ενάμιση χρόνο. Από τότε η Εύξεινος Λέσχη Κοζάνης όχι μόνο δεν υποχρεώνεται σε άλλους φορείς για την εξεύρεση κάποιου χώρου, αλλά η ίδια προσφέρει τον δικό της υπερσύγχρονο χώρο για διοργάνωση εκδηλώσεων από φορείς της περιοχής.
Υπερσύγχρονο στολίδι
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης, η Στέγη Ποντιακού Πολιτισμού θεμελιώθηκε πριν από 13 χρόνια στο χώρο που βρίσκεται σήμερα, ο οποίος είναι εμβαδού τριών στρεμμάτων.
Από τότε και μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο έπεσε πολύ νερό στο μύλο, με τις καθυστερήσεις και τις παλινωδίες να διαδέχονται η μία την άλλη. Αυτό συνέβαινε κυρίως επειδή το έργο θα γινόταν με χρήματα από διάφορα κρατικά προγράμματα, με αποτέλεσμα η κάθε κυβέρνηση που αναλάμβανε τα ηνία της χώρας να ρίχνει αλλού το βάρος της.
«Για εβδομήντα χρόνια ο βασικός μας στόχος ήταν να βάλουμε ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι μας. Πλέον το όνειρο του κάθε Πόντιου της Κοζάνης έγινε πραγματικότητα. Δεν υπάρχει τέτοιος χώρος όχι μόνο στη Δυτική Μακεδονία, αλλά ίσως και στην Αθήνα ακόμα».
Η Στέγη Ποντιακού Πολιτισμού της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης περιλαμβάνει πλέον σύμφωνα με τον πρόεδρό της τα εξής:
- Ένα υπερσύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο αμφιθέατρο τριακοσίων θέσεων, στο οποίο γίνονται διαφόρων τύπων εκδηλώσεις (διαλέξεις, σεμινάρια ιατρικού περιεχομένου κτλ.).
- Αίθουσα εμβαδού 120 τ.μ., η οποία χρησιμοποιείται ως μουσείο. Σε αυτήν συγκεντρώνονται και εκτίθενται διάφορα πράγματα που έφεραν οι πρόγονοι από τον Πόντο. Ξεχωρίζουν οι ποντιακές φορεσιές, οικιακά σκεύη, είδη καθημερινής χρήσης, φωτογραφίες κ.ά.
- Χώρο για βιβλιοθήκη, η οποία συνεχώς εμπλουτίζεται με διάφορα παλαίτυπα αλλά και πιο σύγχρονα βιβλία.
- Αίθουσα για εκμάθηση ποντιακής λύρας και για χοροδιδασκαλία.
- Μεγάλο κυλικείο και χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων είκοσι θέσεων.
«Ο χώρος είναι τεράστιος και αυτό σημαίνει ότι απαιτούνται πολλά χρήματα για τη συντήρησή του. Είμαι αισιόδοξος, όμως, ότι θα βρεθεί κάποια λύση για τα οικονομικά και θα τα φέρουμε βόλτα τελικά», λέει στο pontos-news.gr ο K. Σανίδης.
Κυρίως Τραπεζούντιοι
Κυρίως από την Τραπεζούντα και την ευρύτερη περιοχή της προέρχονται οι Πόντιοι που κατοικούν σήμερα στην Κοζάνη, σύμφωνα με τον Κώστα Σανίδη. Ωστόσο υπάρχουν και πολλές οικογένειες που κατάγονται από άλλες περιοχές, όπως από την Αργυρούπολη, το Καρς και τη Σαμψούντα.
Σήμερα η Εύξεινος Λέσχη Κοζάνης διαθέτει χορευτικό τμήμα, χορωδία και τμήμα εκμάθησης λύρας. Το χορευτικό τμήμα της έχει συμμετάσχει και φέρει διακρίσεις από φεστιβάλ στο Μόναχο και στο Παρίσι. Παράλληλα, η Εύξεινος Λέσχη Κοζάνης έχει πραγματοποιήσει πέντε εκδρομές-επισκέψεις σε διάφορες περιοχές του Πόντου.
Με έξοδά της έχουν τοποθετηθεί δύο μνημεία για τον Πόντο σε αντίστοιχες περιοχές του Δήμου Κοζάνης. Ειδικότερα, υπάρχει το μνημείο του Πόντιου ακρίτα στη Νέα Χαραυγή, ένα προάστιο της πόλης της Κοζάνης, καθώς και το μνημείο για την Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού, το οποίο βρίσκεται στη Σκήτη Κοζάνης.
Ρωμανός Κοντογιαννίδης