Την άμεση αποπομπή του Νίκου Φίλη από το υπουργείο Παιδείας, μετά τις γνωστές δηλώσεις του για τη μη ύπαρξη Γενοκτονίας των Ποντίων, ζήτησε ο ιδρυτής του Ελληνικού Κέντρου Έρευνας για τη Μικρά Ασία και τον Πόντο (ΕΚΕΜΑΠ / AMPHRC), και μέλος της Επιτροπής του Ολοκαυτώματος και των Γενοκτονιών της πολιτείας του Ιλινόι Γεώργιος Μαυρόπουλος, σε συνέντευξη που έδωσε στην ομογενειακή εφημερίδα Εθνικός Κήρυκας.
«Είναι απαράδεκτο και παράδοξο εμείς να δίνουμε καθημερινό αγώνα και να προσπαθούμε να αποδείξουμε και να υποχρεώσουμε την Τουρκία να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία, και να έρχεται ο υπουργός Παιδείας της γενέτειρας και να αρνείται τη Γενοκτονία» είπε ο ιδρυτής του ΕΚΕΜΑΠ ενώ έβγαινε από τη σύσκεψη της Επιτροπής Ολοκαυτώματος και των Γενοκτονιών της πολιτείας του Ιλινόι.
Ο Γεώργιος Μαυρόπουλος εξέφρασε τη λύπη του που ένας Έλληνας στη θέση του υπουργού Παιδείας δεν σέβεται το περίπου ένα εκατομμύριο θύματα αλλά και την ιστορική αλήθεια.
«Θα τρίζουν τα κόκαλα στους τάφους των εκατομμυρίων αθώων θυμάτων μίας από τις μεγαλύτερες γενοκτονίες του 20ού αιώνα», τόνισε.
Ο ιδρυτής του ΕΚΕΜΑΠ αναφέρθηκε και στον οραματιστή και πρώτο ευεργέτη του Κέντρου, αλλά και ιδρυτή του Κέντρου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών στο Κολέγιο του Κουίνς, δρ Χάρη Ψωμιάδη. «Θα έτριζαν και τα δικά του κόκαλα, όπως και όλων των προσφύγων που για εννέα και πλέον δεκαετίες αγωνίζονται για την αναγνώριση της Γενοκτονίας και τη δικαίωση των θυμάτων, και για τη διατήρηση ζωντανής της μνήμης και της πολιτιστικής κληρονομιάς του Πόντου στις νεότερες γενιές που γεννήθηκαν στην Αμερική» είπε στην ομογενειακή εφημερίδα.
Μάλιστα σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι δέχεται δεκάδες κλήσεις από τους ομογενείς σε όλη την επικράτεια, οι οποίοι «μας προτρέπουν να ζητήσουμε πιο δυναμικά την αποπομπή του κ. Φίλη».
Τι έγραψε στο pontos-news.gr
Με αφορμή τη συνέντευξη που έδωσε στον Εθνικό Κήρυκα, ο Γεώργιος Μαυρόπουλος σχολίασε ότι «θα ήταν αναμενόμενο να αντιδρά κανείς στην Τουρκία για δηλώσεις σχετικές με τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολίας.
»Ωστόσο είναι λυπηρό να ακούει κανείς ότι μέλος της ελληνικής κυβέρνησης και μάλιστα στον τομέα της εκπαίδευσης, είναι αρνητής».
Ο Γεώργιος Μαυρόπουλος πρόσθεσε ότι σε συνέδριο για την 100ή Επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων στο πανεπιστήμιο Νορθγουέστερν στο οποίο συμμετείχε, η Φατμά Μουγκέ Γκιοσέκ, γνωστή και διακεκριμένη πανεπιστημιακός από την Τουρκία και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, τόνισε πως δεν θα έπρεπε να παρουσιάζουμε τη Γενοκτονία ως αρμενική μόνο, αλλά θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και εκείνες των Ελλήνων και των Ασσυρίων και να μιλάμε για Γενοκτονία των χριστιανών της Ανατολής.
Η είδηση που μετέφερε ο ιδρυτής του ΕΚΕΜΑΠ στο pontos-news.gr για την Τουρκάλα πανεπιστημιακό, επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά αυτό που φωνάζουν χρόνια τώρα Έλληνες ιστορικοί και ερευνητές, ότι δηλαδή τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας παραδέχονται πλέον όλο και περισσότεροι έγκριτοι επιστήμονες από την Τουρκία.