Τον δικό τους, ενεργό ρόλο για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων του ποντιακού ελληνισμού αλλά και για τη διατήρηση της παράδοσης, έχουν αναλάβει και φέρουν σε πέρας διαρκώς νέοι Πόντιοι, άντρες και γυναίκες ηλικίας από 18 έως 35 ετών, μέσα από το Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων. Η πιο πρόσφατη παρέμβασή τους ήταν φυσικά με αφορμή το θέμα των ημερών, όταν εξέδωσαν ψήφισμα καταδίκης των δηλώσεων Φίλη και αξίωσης απομάκρυνσής του από τον υπουργικό θώκο.
Το Συναπάντημα, 18ο στη σειρά το 2016, είναι ένα τετραήμερο ετήσιο αντάμωμα νέων Ποντίων από όλο τον κόσμο στην Παναγία Σουμελά Βερμίου, που πραγματοποιείται κάθε Ιούλιο από το 1999.
Με αφορμή αυτό, όλο το χρόνο συσφίγγονται σχέσεις, ανταλλάσσονται απόψεις και γίνεται προετοιμασία διαφόρων δράσεων.
Το Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων είναι ένα ανεξάρτητο όργανο, μια ελεύθερη έκφραση των νέων Ποντίων· χωρίς προέδρους, γενικούς γραμματείς και άλλους οφικιάλιους, υπό τη σκέπη του Ιερού Προσκυνήματος και του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά, το οποίο έχει τη στήριξη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ).
Αναμνηστική φωτογραφία της Οργανωτικής Επιτροπής του 17ου Συναπαντήματος
Ψυχή της διοργάνωσης του ανταμώματος αλλά και των δράσεων είναι η Οργανωτική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από 50-55 άτομα, μέλη 98 ποντιακών συλλόγων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Όπως ανέφεραν στο pontos-news.gr η Κυριακή Ιμιρτζίδου και η Μαριαλένα Στεργίου, μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του Συναπαντήματος, νεαροί Πόντιοι από τη Βέροια είχαν το 1998 την ιδέα διοργάνωσης μιας συνάντησης στην Παναγία Σουμελά. Αυτή η ιδέα έγινε πράξη έναν χρόνο αργότερα.
Η Κυριακή Ιμιρτζίδου και η Μαριαλένα Στεργίου
Στην πρώτη διοργάνωση συμμετείχαν 100 άτομα, γρήγορα όμως αυξήθηκαν σημαντικά οι συμμετέχοντες και το 2013 έφτασαν να παρευρίσκονται στη Σουμελά, στο Συναπάντημα, περίπου 850 άτομα.
«Ωστόσο, επειδή στην Παναγία Σουμελά υπάρχουν μόνο 400 κρεβάτια και για να αποφευχθεί το οποιοδήποτε πρόβλημα, η Οργανωτική Επιτροπή πήρε την απόφαση ο αριθμός των μελών-συμμετεχόντων στο Συναπάντημα να μην ξεπερνάει τα 650 άτομα», μας λέει η Κυριακή Ιμιρτζίδου.
Οι δράσεις του Συναπαντήματος
Επτά φορές το χρόνο, στα γραφεία του Ιερού Προσκυνήματος και του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλους ποντιακούς συλλόγους, συγκεντρώνονται τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής και προγραμματίζουν δράσεις.
Σέρρα – Από τα δρώμενα της Οργανωτικής Επιτροπής
«Συγκεντρωνόμαστε κάθε Ιούλιο σε έναν χώρο που αγαπάμε, σ’ αυτόν του μοναστηριού της Παναγίας Σουμελά, της μητέρας των Ποντίων. Ανταλλάσσουμε ιδέες, γνωριζόμαστε καλύτερα και μαθαίνουμε διάφορα πράγματα. Είναι ένα αντάμωμα με διαλέξεις, εισηγήσεις, θεατρικές παραστάσεις, χορούς, χορωδίες κτλ.», σημειώνει η Κ. Ιμιρτζίδου.
«Ανταμώνουμε, μαθαίνουμε πράγματα που μας ενδιαφέρουν, αλλά βρίσκουμε την ευκαιρία να γλεντήσουμε κιόλας», συμπληρώνει από την πλευρά της η Μαριλένα Στεργίου.
Κάθε Συναπάντημα περιλαμβάνει θεματικές ενότητες με εισηγήσεις και διαλέξεις επιστημόνων και ειδικών. Μεταξύ άλλων έχουν μιλήσει για διάφορα θέματα ο εργατολόγος και πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος, ο καθηγητής Βιολογίας του ΑΠΘ Θωμάς Σαββίδης, ο λαογράφος Στάθης Ευσταθιάδης, ο μητροπολίτης Δράμας Παύλος, ο ιστορικός Θεοδόσης Κυριακίδης, ο Λάζος Τερζάς, η Βούλα Πατουλίδου, κ.ά.
Βράβευση του Ιβάν Σαββίδη στο πλαίσιο του 17ου Συναπαντήματος – Δίπλα του ο μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης
και Καμπανίας Παντελεήμων, και ο πρόεδρος του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» Γιώργος Τανιμανίδης
Στα συνολικά 17 Συναπαντήματα έχουν μιλήσει περίπου 120 εισηγητές. Επίσης, έχουν γίνει αφιερώματα σε γνωστούς Πόντιους καλλιτέχνες (Χρύσανθος, Μήττας Σταυρίδης, Χρυσανθόπουλος, Γώγος κ.ά.) και πραγματοποιούνται εκδρομές σε γειτονικούς προορισμούς (Βεργίνα, Βιβλιοθήκη Αργυρούπολης στην Εύξεινο Λέσχη Νάουσας, Μουσείο Βέροιας, Άγιος Δημήτριος Θεσσαλονίκης κτλ.). Γυναίκες παρασκευάζουν ποντιακά εδέσματα και οι νέοι παρακολουθούν όλη τη διαδικασία της παρασκευής, παρουσιάζονται διάφορα πολύ χρήσιμα αντικείμενα στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων στον Πόντο πριν από τον ξεριζωμό (π.χ. σαπολούκ, το οποίο μοιάζει πολύ με σφουγγάρι για μπάνιο) κ.ο.κ. Τα τελευταία τρία χρόνια σε κάθε Συναπάντημα γράφεται κι από ένα τραγούδι.
Το κάθε τετραήμερο ολοκληρώνεται με ένα ομόφωνο ψήφισμα για διάφορα θέματα που αφορούν τον ποντιακό ελληνισμό (Γενοκτονία και προώθηση της διεθνούς αναγνώρισής της, ενότητα ποντιακού χώρου, Κύπρος κτλ.), καθώς και με ένα μήνυμα που σχηματίζουν με τα κορμιά τους τα μέλη του ανταμώματος έξω από την εκκλησία της Παναγίας Σουμελά. Αίσθηση προκάλεσε το τεράστιο «Ο Πόντος Ζει» που σχημάτισαν τον περασμένο Ιούλιο περίπου 500 άτομα, καθώς και το «Παναγία Σουμελά» που σχημάτισαν περίπου 430 άτομα την προηγούμενη χρονιά.
Στο μέλλον σχεδιάζεται μεταξύ άλλων ο σχηματισμός μιας τεράστιας λύρας, ο χάρτης του Πόντου και ο μονοκέφαλος αετός του Πόντου.
«Είμαστε μια έκφραση της νεολαίας των Ποντίων. Μαζευόμαστε στον ιερό τόπο της Παναγίας Σουμελά, η οποία είναι κάτι ανώτερο από όλους μας», λέει η Κυριακή Ιμιρτζίδου. «Μαζευόμαστε από πολλά μέρη, αλλά δεν ξεχνάμε κάτι βασικό. Να περάσουμε εμείς οι νέοι το μήνυμα ότι δεν ξεχνάμε την παράδοση και τη γενιά μας», συμπληρώνει η Μαριλένα Στεργίου.
Αναμνηστική φωτογραφία όλων των συμμετεχόντων στο 17ο Συναπάντημα
Με μια φωνή, τα δυο κορίτσια ανέφεραν ότι στα σχέδια της Οργανωτικής Επιτροπής του Συναπαντήματος είναι η διοργάνωση και άλλων δράσεων εκτός από αυτές που γίνονται στο τετραήμερο του ανταμώματος. Ωστόσο υπάρχει μια δυσκολία στην υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού, λόγω των μεγάλων αποστάσεων μεταξύ των τόπων κατοικίας των μελών της Επιτροπής.
Ρωμανός Κοντογιαννίδης