Μια πρωτοποριακή ανακάλυψη πέτυχε ο επιστημονικός κόσμος για την πρώιμη διάγνωση του μελανώματος (τρίτη συχνότερη μορφή του καρκίνου του δέρματος), και αυτή τη φορά από ελληνικά μυαλά. Έλληνες ερευνητές από το Τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του ΤΕΙ Αθήνας, σε συνεργασία με άλλους φορείς, δημιούργησαν το σύστημα MARK 1, το οποίο συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση κακοήθους όγκου του δέρματος.
Το σύστημα αυτό περιλαμβάνει δύο εφαρμογές, αναπτυγμένες σε περιβάλλον Android, μία για τον ασθενή και μία για τον γιατρό. Μέσω της εφαρμογής ο ασθενής μπορεί να εξετάσει το σώμα του φωτογραφίζοντας τους ύποπτους σπίλους (ελιές) με το κινητό του. Οι φωτογραφίες αυτές στέλνονται στον γιατρό από τον ασθενή για εκτίμηση. Το MARK 1 έχει ενσωματωμένη βάση δεδομένων με προηγούμενα επιβεβαιωμένα περιστατικά, και μπορεί να δώσει μια γρήγορη εκτίμηση για τη φύση του σπίλου και την πιθανότητα κακοήθειας.
Το σύστημα, μάλιστα, μπορεί να ανιχνεύσει ακόμα και χαρακτηριστικά του σπίλου τα οποία δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι.
Η τεχνολογία αυτή βασίζεται σε αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης, αναγνώρισης και ανάλυσης εικόνας. Η εφαρμογή ουσιαστικά λειτουργεί ως μια «δεύτερη γνώμη», υποβοηθητική για τους γιατρούς ώστε να κάνουν μια γρηγορότερη διάγνωση και ανίχνευση πιθανής ασθένειας.
Το μελάνωμα αποτελεί τη σοβαρότερη και πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου του δέρματος. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κάθε χρόνο εμφανίζονται περίπου 132.000 νέα περιστατικά και συμβαίνουν 48.000 θάνατοι. Στις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες έχουν αυξηθεί κατά 800% τα περιστατικά σε νέες γυναίκες και κατά 400% σε νέους άνδρες.
Το MARK 1 έχει μεγάλη αξία για τις χώρες της Μεσογείου, και ειδικά για την Ελλάδα, όπου η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία είναι ιδιαίτερα αυξημένη εξαιτίας της μεγάλης ηλιοφάνειας.
Το καινοτόμο αυτό σύστημα θα παρουσιαστεί αύριο στην ακαδημαΐκή και επιστημονική κοινότητα, σε ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στο ΤΕΙ Αθήνας. Επιστημονικός υπεύθυνος του έργου είναι ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας Διονύσης Κάβουρας, διευθυντής του Εργαστηρίου Επεξεργασίας Ιατρικού Σήματος και Εικόνας.