Αφιερωμένο σε μια από τις πιο όμορφες ηθοποιούς του Χόλιγουντ των αρχών του 20ού αιώνα, την Αυστριακή εβραία Χέντι Λαμάρ, -πραγματικό όνομα Χέντβιγκ Μαρία Κίσλερ- που αργότερα πολιτογραφήθηκε Αμερικανίδα, είναι το σημερινό doodle της Google.
Η Λαμάρ, που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1913 δεν ήταν μόνον ηθοποιός αλλά και επιστήμονας της τεχνολογία των επικοινωνιών, μία από τους εφευρέτες της πρώτης μορφής των μεθόδων διασποράς φάσματος, βασικής τεχνολογίας για τις σημερινές ασύρματες τηλεπικοινωνίες (Bluetooth και Wi Fi).
Η Λαμάρ έκανε πολλές ευρωπαϊκές ταινίες πριν πάει στις ΗΠΑ, ανάμεσά τους το «Ecstasy» (1933) όπου υποδυόταν μια γυναίκα διψασμένη για έρωτα που παντρεύτηκε με έναν μεγαλύτερο της άντρα. Τα κοντινά πλάνα όπου η Λαμάρ αποδίδει την έκφραση της ηδονής και αρκετές γυμνές σκηνές λογοκρίθηκαν. Μεγάλη επιτυχία της ήταν ο ρόλος της Δαλιδά στην υπερπαραγωγή του Σεσίλ ντε Μιλ, «Σαμψών και Δαλιδά» (1949).
Λέγεται ότι ο παραγωγός του «Καζαμπλάνκα» Χαλ Γουόλις την είχε επιλέξει για τον κεντρικό ρόλο, ο οποίος τελικά δόθηκε στην Ίνγκριντ Μπέργκμαν.
Σε ό,τι αφορά την επιστημονική της ενασχόληση, η Χέντι Λαμάρ μαζί με το συνθέτη Τζορτζ Άνθεϊλ έλαβαν στις 11 Αυγούστου του 1942, δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τη συσκευή Secret Communication System (Σύστημα Κρυφής Επικοινωνίας).
Η πρώιμη αυτή συσκευή αναπήδησης συχνοτήτων χρησιμοποιούσε έναν κύλινδρο αυτόματου πιάνου, προκειμένου να εναλλάσσει ένα σήμα μεταξύ 88 διαφορετικών συχνοτήτων, με απώτερο σκοπό την απόκρυψη των τηλεκατευθυνόμενων τορπιλών από τα εχθρικά ραντάρ και τη μείωση της πιθανότητας παρεμβολών.
Η ιδέα υπήρξε αμφιλεγόμενη και πολύ προηγμένη για την εποχή της. Η συγκεκριμένη τεχνολογία τέθηκε τελικά σε εφαρμογή το 1962 και αφού είχε λήξει η πατέντα. Οι δύο αρχικοί εφευρέτες δεν έλαβαν ποτέ το παραμικρό χρηματικό ποσό από την εφεύρεσή τους. Η ιδέα της Χέντι για την εναλλαγή των συχνοτήτων υπήρξε η βάση για τη μοντέρνα τεχνολογία της διασποράς φάσματος, που χρησιμοποιείται στις μέρες μας (σύστημα GPS και Wi Fi) σε ένα ευρύ φάσμα συσκευών, από τα ασύρματα τηλέφωνα μέχρι τις ασύρματες ευρυζωνικές συνδέσεις.
Η Χέντι Λαμάρ παντρεύτηκε έξι φορές, έκανε δύο παιδιά και είχε υιοθετήσει ένα. Πέθανε σε ηλικία 86 ετών στο Ορλάντο, στις 19 Ιανουαρίου 2000.