Την επιστολή μέ θέμα: «Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου», την οποία απέστειλε πριν από λίγες μέρες –μετά τη συνδιάσκεψη της Θεσσαλονίκης στις 2-4 Οκτωβρίου- στον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, στον πρωθυπουργό, στον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, στον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσηςκαθώς και σε όλους αρχηγούς των κομμάτων υπενθυμίζει με ανακοίνωσή της η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακής Νεολαίας. Η επιστολή αναφέρει τα εξής:
Η υποτίμηση ή η εξάλειψη ενός ιστορικού γεγονότος, αποτελεί μία ευθεία προσβολή της ιστορικής μας μνήμης αλλά και της υπόστασής μας ως κοινωνία.
Σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, οι ανιστόρητες τοποθετήσεις από κυβερνητικά στελέχη και δη από τον αρμόδιο για την Παιδεία των νέων υπουργό, διαμορφώνουν ένα άκρως επικίνδυνο υπόβαθρο και λειτουργούν διαλυτικά για τον κοινωνικό ιστό.
Σύμφωνα με το Ν.2193/1994 η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 19ης Μαϊου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο». Το Δεκέμβριο του 2007 η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών (International Association of Genocide Scholars – IAGS) αναγνώρισε επίσημα τη γενοκτονία των Ελλήνων, μαζί με την γενοκτονία των Ασσυρίων.
Ο σημερινός Υπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων κ. Ν.Φίλης, σύμφωνα με το άρθρο του «Παλαιοκομματισμός και «Γενοκτονία», (Εφημερίδα «Αυγή», 20.08.2014) επιχειρεί την άρνηση της Γενοκτονίας, γεγονός άκρως απαξιωτικό και προσβλητικό για ολόκληρο τον Ποντιακό Ελληνισμό, ακατανόητο και άρα χρήζον εξηγήσεων και ενδεχομένως υποκρύπτον θέση διαφορετική από την επίσημη θέση της χώρας μας. Η δήλωση εκείνης της χρονικής στιγμής από τον νυν Υπουργό, με την ιδιότητά του τότε ως δημοσιογράφου, γεννά οπωσδήποτε ερωτήματα για την άποψη που έχει σήμερα για τη Γενοκτονία αλλά και για το εάν η ελληνική κυβέρνηση συμμερίζεται την άποψη αυτή.
Οι παρακάτω υπογράφουσες, εκ των προέδρων τους, Ομοσπονδίες νεολαίας, καλέσαμε ήδη τον Υπουργό Παιδείας να εξηγήσει τις δηλώσεις του αυτές και αφετέρου να προβεί σε ανάκληση αυτών.
Επειδή το θέμα α) αφορά ένα ιστορικά εθνικό θέμα, β) αφορά τη συλλογική μνήμη ολόκληρου του ελληνισμού και ιδίως των Ποντίων, γ) άπτεται της Παιδείας και της γνώσης με την οποία θα εφοδιάσουμε ή όχι τους νέους της χώρας, ενώ δ) σχετίζεται άμεσα με αντιλήψεις περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ες εκ τούτου παραμένει πιο επίκαιρο από ποτέ λόγω των διεθνών εξελίξεων, παρακαλούμε θερμά όπως λάβετε θέση επί του θέματος.
Με βαθιά εκτίμηση και σεβασμό,
Άννα Χιτάροβα,Ένωση Ελληνικών Κοινωνικών Οργανώσεων Αρμενίας
Χαρίσιος Τσαΐρης, Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας
Βασιλική Ταξίδου, Αυστραλιανή Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων
Ευγενία Κοτανίδου, Ένωση Ελληνικών Κοινοτήτων Γεωργίας
Χρήστος Σαββίδης, Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη
Γεωργία Μαυρίδου, Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ – Καναδά
Ιωάννης Καϊσίδης, Ένωση Ελληνικών Κοινοτήτων Καζακστάν
Άλκης Αναστασιάδης, Παγκύπρια Ομοσπονδία Ελληνοποντιακών Συλλόγων
Ιουλία Ζαρίκοβα, Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας
Βικτώρια Κραβτσένκο, Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Ρωσίας
Ισαάκ Αρζουμανίδης, Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων
Ευάγγελος Κριθαρίδης, Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων των Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων από την πρώην ΕΣΣΔ
Κασσιανή Τανιμανίδου, Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού