Αδυνατούν να εκφραστούν ελεύθερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οκτώ στους δέκα μειονοτικούς στην Τουρκία, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η Ορθόδοξος Ναός της Παναγίας στο Νιχώρι της Κωνσταντινούπολης σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Μπιλγκί και την εταιρεία δημοσκοπήσεων Konda. Tα ευρήματα δημοσιεύει η εφημερίδα Hurriyet.
Tα 4/5 των ερωτηθέντων από την ελληνική, την αρμενική, την εβραϊκή και την ασσυριακή κοινότητα στην Τουρκία δήλωσαν ότι δεν μπορούν να εκφράσουν τις ιδέες τους ελεύθερα, ενώ 35% είπαν ότι δέχτηκαν λεκτικές επιθέσεις μίσους.
Ο φόβος και η γενικότερη ανησυχία είναι τα αισθήματα που επικρατούν στη συντριπτική πλειοψηφία των προερχόμενων από μειονοτικές ομάδες χρηστών μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Σε ποσοστό 35% λένε ότι εξαιτίας της ταυτότητάς τους γίνονται αντικείμενο δυσφήμισης, αρνητικών και υποτιμητικών σχολίων, ταπεινωτικής συμπεριφοράς κ.ά. Οι πλατφόρμες που χρησιμοποιούν είναι το Facebook, το YouTube και το Instagram.
Στην έρευνα, που διενεργήθηκε από τις 30 Ιανουαρίου έως τις 17 Απριλίου 2015, συμμετείχαν 746 Τούρκοι πολίτες που ανήκουν σε μειονότητες. Το 35% ήταν εβραίοι, 27% Αρμένιοι, 18% Ασσύριοι και 15% Έλληνες.
Παρά τα προβλήματα, ωστόσο, άνω του 60% των ερωτηθέντων παραδέχονται ότι μέσω των κοινωνικών δικτύων ενισχύεται η επικοινωνία τους με τη ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.
Ο καθηγητής Ουλάς Καράν που συνέταξε έκθεση με την οποία συγκρίνει το τουρκικό και το ευρωπαϊκό δίκαιο αναφορικά με την προστασία των μειονοτήτων και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επιβεβαίωσε ότι άνθρωποι μη τουρκικής καταγωγής εκτίθενται σε επιθέσεις μίσους, οι οποίες όμως δεν διώκονται. Σχετικό άρθρο του τουρκικού ποινικού κώδικα -το 216- δεν ενεργοποιείται όταν πρόκειται για μειονότητες, «κάτι που πρέπει να γίνει», τόνισε ο Καράν.