Μια ασυνήθιστη πρόσκληση-πρόκληση θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα επόμενα 20 χρόνια περίπου 10.000 άνθρωποι στη Νέα Υόρκη, οι οποίοι θα πάρουν μέρος σε ένα επιστημονικό πείραμα τύπου Big Brother! Δημοσίευμα του περιοδικού Science αναφέρει ότι σε 1,5 χρόνο, 2.500 νοικοκυριά στην αμερικανική μεγαλούπολη θα λάβουν πρόσκληση για να επιτρέψουν σε ομάδα επιστημόνων να «καλωδιώσουν» τα σπίτια τους και τους ίδιους.
Αιτία, να παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο η καθημερινή ζωή τους – πού πάνε, τι τρώνε, σε ποιον μιλάνε, τι αγοράζουν, πώς μεγαλώνουν και πώς γερνάνε. Και αυτό θα γίνει όχι για ένα, ούτε για δύο, αλλά για 20 ολόκληρα χρόνια!
Το φιλόδοξο σχέδιο του προγράμματος HUMAN (Human Understanding through Measurement and Analysis – Ανθρώπινη κατανόηση μέσω μέτρησης και ανάλυσης), προβλέπει τη συλλογή τεράστιου όγκου προσωπικών δεδομένων, τα οποία στη συνέχεια οι κάθε είδους επιστήμονες (γιατροί και ειδικοί των υπολογιστών, αλλά και κοινωνιολόγοι και ψυχολόγοι) θα έχουν στη διάθεσή τους προς αξιοποίηση.
Οι 10.000 εθελοντές που θα δεχθούν να εκθέσουν τη ζωή τους σε συνεχή παρακολούθηση, θα δίνουν επίσης δείγματα αίματος, σάλιου, τριχών και κοπράνων ανά τριετία, ώστε να παρακολουθείται, εκτός από τη συμπεριφορά τους, η εξέλιξη ζωτικών βιοδεικτών τους, του γονιδιώματος και του μικροβιώματός τους.
Οι συμμετέχοντες θα επιτρέψουν την πλήρη πρόσβαση των επιστημόνων στα προσωπικά ιατρικά, εκπαιδευτικά και οικονομικά αρχεία τους.
Ακόμη, τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνά τους θα καταγράφουν συνεχώς το πού βρίσκονται και τι κάνουν, ενώ θα τους ζητούν να απαντούν και σε ερωτηματολόγια κάθε εβδομάδα. Ουσιαστικά τίποτα δεν θα μένει κρυφό.
Το πρόγραμμα –αγνώστου προϋπολογισμού μέχρι στιγμής– υποστηρίζεται από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και από το φιλανθρωπικό Ίδρυμα Kavli.
Υπεύθυνος του προγράμματος HUMAN είναι ο Πολ Γκλίμτσερ, νευροεπιστήμονας και ψυχολόγος του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ο οποίος ελπίζει ότι ο πλούτος των στοιχείων που θα προκύψουν θα αποδειχθεί πολύτιμος για τους ερευνητές, φέρνοντας στο φως αναπάντεχα πράγματα (π.χ. τι σχέση έχει η άνοια με τον τρόπο ζωής).
Η ερευνητική ομάδα παρουσίασε την έως τώρα προετοιμασία της και τις μελλοντικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει, σε μια σειρά επιστημονικών δημοσιεύσεων στο περιοδικό Big Data.