Είναι κάποια πρόσωπα που περνούν στη συλλογική συνείδηση αλλά η επίσημη Ιστορία δεν τους αποδίδει τα εύσημα που τους πρέπουν. Μια τέτοια περίπτωση είναι αυτή του Αυστραλού Τζορτζ Τρελόαρ από το Μπαλαράτ της Αυστραλίας, ένας αφανής ήρωας που εργάστηκε σκληρά για την ανακούφιση των προσφύγων από το 1922 μέχρι το 1926.
Ο Τρελόαρ, που ίδρυσε 12 χωριά στη Θράκη μετά τον ξεριζωμό από τη Μικρασία και τον Πόντο και την ανταλλαγή των πληθυσμών, ήταν Ύπατος Αρμοστής για τους Πρόσφυγες και βοήθησε στην αποκατάστασή τους όσο λίγοι.
Την περασμένη Κυριακή, ποντιακές ενώσεις της Αυστραλίας σε συνεργασία με το Κολέγιο του Αγίου Πατρικίου (St Patrick’s) στο Μπαλαράτ της δυτικής Βικτώριας, όπου φοίτησε ο Τρελόαρ, φύτεψαν μια ελιά και τοποθέτησαν επιγραφή προς τιμήν του.
Ο Κώστας Αντωνιάδης με τον διευθυντή του Κολεγίου Τζον Κρόουλι
Σε μια προσπάθεια η μνήμη να μείνει ζωντανή και η γενοκτονία που έζησαν Πόντιοι πρόγονοι σημερινών κατοίκων της Αυστραλίας να συνδεθεί με ίδια την ιστορία της χώρας, η Επιτροπή Ποντιακών Ενώσεων Μελβούρνης για τη Γενοκτονία, η Αδελφότητα Ποντοξενιτέας και η Ένωση Διογένης, διοργάνωσαν την εκδήλωση.
Οι χώροι του κολεγίου ζωντάνεψαν από το παίξιμο της ποντιακής λύρας και τους ποντιακούς χορούς.
«Εμείς, ως Έλληνες Πόντιοι, απόγονοι των πρώτων επιζησάντων της Γενοκτονίας, επιθυμούν να τιμήσουν αυτόν τον άνθρωπο», είπε στην ομιλία του ο Κώστας Αντωνιάδης, πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής για τις εκδηλώσεις της Γενοκτονίας.
Στην εκδήλωση της 25ης Οκτωβρίου παρόντες ήταν περίπου 70 απόγονοι των προσφύγων εκείνων που σώθηκαν χάρη στις ενέργειες του Αυστραλού συνταγματάρχη. Εκεί, ο Κ. Αντωνιάδης, ανακοίνωσε και ετήσια υποτροφία ύψους 500 δολαρίων στη μνήμη του Τρελόαρ για σπουδαστή του κολεγίου που θα παρουσιάσει δράση για το συλλογικό καλό, όπως έκανε ο Τζορτζ Τρελόαρ πριν από έναν αιώνα.
Ο Τρελόαρ, που έφυγε από τη ζωή το 1980 σε ηλικία 96 ετών, κατάφερε μεταξύ 1922 και 1926 που διατέλεσε Αρμοστής για τους Πρόσφυγες να σώσει πάνω από 108.000 ανθρώπινες ζωές.
Στη Θεσσαλονίκη γεννήθηκαν τα δύο από τα τρία παιδιά του, και το όνομά του, ελληνοποιημένο, φέρει το χωριό Θρυλόριο έξω από την Κομοτηνή.
«Τα πρώτα σπίτια των Θρυλοριωτών χτίζονται». Φωτ. του ίδιου του George Devine Treloar, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς».
- Στην φωτογραφία πλάι στην επιγραφή εικονίζονται ο πρόεδρος της συντονιστικής εκδηλώσεων για τη γενοκτονία Κ. Αντωνιάδης μαζί με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας ποντιακών ενώσεων Αυστραλίας Ν. Αμβροσιάδη, τον ταμία της συντονιστικής Στ. Κωνσταντινίδη, την πρόεδρο του Ευξείνου Πόντου Ελ. Νίκου και τον επίτιμο πρόεδρο της ποντιακής κοινότητας Μελβούρνης, Π. Αλεξιάδη.