Μετά από 1.500 χρόνια σιωπής και ερημοποίησης, το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται στην επαρχία των Σαράντα Εκκλησιών της Ανατολικής Θράκης, στην παρευξείνια κωμόπολη Κιγίκιοϊ, πρόκειται να αναστηλωθεί και να ξαναγεμίσει ζωή.
Ο Άγιος Νικόλαος είναι υπόσκαφος λαξευτός βυζαντινός ναός, μέρος μοναστηριακού συγκροτήματος που οικοδομήθηκε τον 6ο αιώνα.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το μοναστήρι εντάχθηκε σε σχέδιο αναστήλωσης, κάτι που επιβεβαιώνει και ο διευθυντής του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού Φικρέτ Ματζίτ, ο οποίος τόνισε τη μεγάλη ιστορική, πολιτιστική και θρησκευτική αξία της μονής και διαβεβαίωσε ότι θα καταβληθούν όλες οι δυνατές προσπάθειες για να είναι σύντομα διαθέσιμη για τους προσκυνητές.
Βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Πλησίου (Papuç Dere) που παρακάμπτει το γραφικότατο, καταπράσινο χωριό της Μήδειας (σήμερα Κιγίκιοϊ) και εκβάλλει στη δυτική λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας. Οι ελληνικές οικογένειες τούτου του χωριού –που σήμερα κάποιοι Τούρκοι λένε ότι πήρε το όνομά του από τα μύδια(!)– έφυγαν με την Ανταλλαγή και εγκαταστάθηκαν μουσουλμανικές από τη Μακεδονία και τη Θράκη.
Το μοναστήρι, σε σημεία του οποίου μπορεί κανείς να διακρίνει μαρμάρινους ανάγλυφους σταυρούς, είχε και αγίασμα. Στην αναστήλωσή του, που όλοι εύχονται να είναι μελετημένη, θα συμβάλει και ο Δήμος του Κιγίκιοϊ.