Βρέθηκε πλησίον του μυκηναϊκού ανακτόρου του Νέστορα στον Άνω Εγκλιανό, στη Χώρα του Δήμου Πύλου-Νέστορος και πρόκειται ίσως για μια από τις ανακαλύψεις της χρονιάς! Ο ασύλητος, πλούσια κτερισμένος λακκοειδής τάφος –που ανακαλύφθηκε το καλοκαίρι από διεθνή ομάδα αρχαιολόγων– είναι ένα ιδιαίτερα σπάνιο εύρημα.
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού επισημαίνει ότι πρόκειται για τάφο πολεμιστή, χρονολογείται περίπου στο 1500 π.Χ. και πρόκειται για την πιο εντυπωσιακή περίπτωση επίδειξης προϊστορικού πλούτου σε ταφικά μνημεία της ηπειρωτικής Ελλάδας που έχει έρθει στο φως τα τελευταία 65 χρόνια. Σε στάση εκτάδην, μέσα στον τάφο, βρέθηκε και ο σκελετός τοποθετημένος σε ξύλινο φέρετρο.
Την ανακάλυψη έκανε η ομάδα των Τζακ Λ. Ντέιβις και Σάρον Ρ. Στόκερ από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι. Η ομάδα εργάζεται στην περιοχή πάνω από 25 χρόνια.
Σύμφωνα με τους ανασκαφείς, η ανακάλυψη του λακκοειδούς τάφου, που ανήκει σε άνδρα ηλικίας 30-35 ετών, είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς τα περισσότερα από 1.400 κτερίσματα είναι… απείραχτα. Τα αντικείμενα αυτά αποδεικνύουν ότι η Πύλος, όπως και οι Μυκήνες, είχε έντονα επηρεαστεί από τη μινωική τέχνη γύρω στο 1500 π.Χ.
(φωτ.: υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού)
Δίπλα στον πολεμιστή είχαν εναποτεθεί: χάλκινο σπαθί με επιχρυσωμένη ελεφαντοστέινη λαβή, χρυσά σφραγιστικά δακτυλίδια και κύπελλα, σπάνια χρυσή αλυσίδα, ασημένια κύπελλα –ορισμένα με χρυσά χείλη–, χάλκινα αγγεία και κύπελλα, χάλκινος αμφορέας, χάλκινες πρόχοι, καθώς και χάλκινες λεκανίδες, περισσότεροι από πενήντα σφραγιδόλιθοι, τεμάχια ελεφαντοστού με εγχάρακτες παραστάσεις, και περισσότερες από 1.000 ψήφοι από πολύτιμους λίθους.
Το ανάκτορο του Νέστορα στο λόφο του Άνω Εγκλιανού καταστράφηκε από πυρκαγιά περίπου το 1200 π.Χ.
«Ο νεκρός πολεμιστής ήταν προφανώς μια εξέχουσα προσωπικότητα της εποχής του», αναφέρουν οι ανασκαφείς. Συμπληρώνουν επίσης ότι η εναπόθεση τόσο πολλών κοσμημάτων σε ανδρική ταφή αμφισβητεί τη μέχρι τώρα ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι τα κοσμήματα συνόδευαν κυρίως γυναικείες ταφές.