Το πρωτοποριακό πρόγραμμα διδασκαλίας και εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας με ταμπλέτες στο δημοτικό σχολείο Sans Souci της Νέας Νότιας Ουαλίας επιβράβευσε η σπουδαία ομογενειακή οργάνωση ΑΧΕΠΑ ΝΝΟ-ΝΖ, δίνοντας χορηγία 36.000 δολαρίων Αυστραλίας (23.054 ευρώ).
Η χορηγία που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για την αγορά 40 ταμπλετών, την εκπαίδευση των δασκάλων σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μάκαρι, καθώς και τη δημιουργία ειδικού προγράμματος, παρουσιάστηκε στο πρόσφατο 61ο Πολιτειακό Συνέδριο της οργάνωσης. Οι μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ του Δημοτικού Σχολείου είναι κατενθουσιασμένοι με το πρόγραμμα, που ήταν πρωτοβουλία του γενικού προξένου της Ελλάδας στο Σίδνεϊ, δρ Σταύρου Κυρίμη.
Το σπουδαιότερο όμως είναι ότι εκτός από τα παιδιά ελληνικής καταγωγής, σχετικά με τον πολιτισμό μας μαθαίνουν και όλα τα υπόλοιπα παιδιά του σχολείου.
Όπως δήλωσε ο διευθυντής του σχολείου, Ρόμπερτ Τζένινγκς, το 42% των μαθητών του Sans Souci (περίπου 270 παιδιά) είναι ελληνικής καταγωγής, ενώ τα 120 παιδιά που δεν έχουν σχέση με την Ελλάδα έδειξαν ενδιαφέρον να μάθουν για τη γλώσσα και τον πολιτισμό των Ελλήνων!
Ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου Sans Souci, Ρόμπερτ Τζένινγκς
Η ΑΧΕΠΑ ΝΝΟ-ΝΖ, εκτιμώντας την πρωτοβουλία του γενικού προξένου και του διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου, τους απένειμε τον τίτλο του επίτιμου μέλους.
Εκτός από το σχολείο, η ομογενειακή οργάνωση έδωσε χορηγία ύψους 10.000 δολαρίων Αυστραλίας (6.400 ευρώ) και στον φιλανθρωπικό οργανισμό Variety Club που κάθε χρόνο διοργανώνει τη μεγαλύτερη αυτοκινητιστική εκδήλωση της Αυστραλίας, Variety Bash, για να συγκεντρώσει χρήματα και σχολικό υλικό.
Η αναγέννηση της ΑΧΕΠΑ ΝΝΟ-ΝΖ
Με αυτές τις χορηγίες, σύμφωνα με τον πρόεδρο της οργάνωσης Γιάννη Καλλιμάνη, «η ΑΧΕΠΑ ΝΝΟ-ΝΖ γυρίζει σελίδα και αισιοδοξεί ότι οι αλλαγές που αποφασίστηκαν ανοίγουν διάπλατα την πόρτα της αισιοδοξίας για την αναβάθμιση και αναγέννηση του οργανισμού».
Συγκεκριμένα, φέτος η οργάνωση έχει να επιδείξει:
- προσέλευση νέων μελών και εδραίωση νέων τμημάτων και λεσχών όπως αθλητική (golf, sporting) και θεατρική,
- άνοιγμα του οργανισμού στην ομογένεια και συνεχής ενημέρωση διά μέσου ηλεκτρονικού και γραπτού Τύπου,
- ανοικτές διαλέξεις για την ΑΧΕΠΑ, το ρόλο της και τις αρχές της,
- τέσσερα ραδιοφωνικά προγράμματα που προβάλλουν τον οργανισμό εβδομαδιαίως,
- συνεργασία με την εφημερίδα Ο Κόσμος και μια ολόκληρη σελίδα του για την ΑΧΕΠΑ κάθε Παρασκευή,
- δεκάδες χιλιάδες δολάρια για φιλανθρωπικούς και πολιτιστικούς σκοπούς,
- συνεργασία σε πολιτιστικές εκδηλώσεις με διαφορετικές εθνότητες,
- βάσεις μελλοντικών σχεδίων για Πρόνοια της ΑΧΕΠΑ (AHEPA CARE),
- προέκταση του Ανοικτού Πανεπιστημίου και δωρεάν παιδεία για νέους ηλικίας γυμνασίου που επιθυμούν να καλυτερέψουν τα ελληνικά τους,
- επιχορήγηση για την εκμάθηση ελληνικών με δωρεάν ταμπλέτες στο Δημοτικό Σχολείο του Sans Souci,
- επιχορηγήσεις στους αριστεύοντες στην ελληνική γλώσσα στα πανεπιστήμια και στα ελληνικά γυμνάσια-λύκεια,
- ενίσχυση του Τμήματος Νεοελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ και του Προγράμματος Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μάκαρι,
- παροχή βοήθειας για το «Καφενείο» των ηλικιωμένων.