Είναι γνωστή ως το χαμένο νησί της Κωνσταντινούπολης αφού καταποντίστηκε εξαιτίας ενός ισχυρού σεισμού. Η ιστορική νήσος Βόρδωνες, αν και βρίσκεται μόλις 700 μέτρα μακριά από τις ακτές του Βρύα Βιθυνίας (τουρκικά: Μάλτεπε), για σχεδόν έναν αιώνα παραμένει στο σκοτάδι. Η σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ετών και οι γεωλογικές μεταβολές φαίνεται να είναι η αιτία που το νησάκι (το οποίο ανήκει στο σύμπλεγμα των Πριγκηποννήσων) ήρθε πιο κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας.
Για τους ψαράδες, η νήσος Βόρδωνες είναι «του Μποσταντζή ο ύφαλος»
Ο Δήμος του Μάλτεπε διοργάνωσε αρχαιολογική αποστολή με τη συμμετοχή έξι δυτών. Σκοπός της ομάδας ήταν να εξερευνήσει και να φωτογραφίσει τη νήσο η οποία βυθίστηκε στην Προποντίδα το 1010 μ.Χ. «Είναι υποχρέωσή μας να ερευνήσουμε τις ομορφιές της γειτονιάς μας. Οι Βόρδωνες θα μας δώσουν τόσο αρχαιολογικές όσο και σεισμικές πληροφορίες», δήλωσε ο δήμαρχος Αλί Κιλίς.
Οι τουρκικές Αρχές φιλοδοξούν οι Βόρδωνες να αποτελέσουν σημείο καταδυτικού τουρισμού στην Προποντίδα.
Η χαμένη αυτή Πριγκηπόννησος θεωρείται ότι ήταν κέντρο του ορθόδοξου μοναχισμού ενώ συνδέεται και με τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Μέγα Φώτιο ο οποίος λέγεται ότι είχε εξοριστεί εκεί και είχε ιδρύσει το μοναστήρι του Γόρδωνος ή των Αρμενιακών. Βυζαντινές πηγές αναφέρουν ότι την ώρα του σεισμού μέσα στη μονή υπήρχαν αρκετοί μοναχοί. «Δεν μπορέσαμε να δούμε καθαρά το μοναστήρι αφού πάνω σε αυτό έχει αναπτυχθεί θαλάσσια ζωή», αναφέρει η ομάδα των δυτών. Αυτό που κατάφεραν να φέρουν στην επιφάνεια, και να το παραδώσουν στον δήμαρχο του Μάλτεπε, είναι μια άγκυρα 100 ετών.
Στην ανακοίνωση της ερευνητικής ομάδας υπογραμμίζεται ότι η πρώτη αυτή αποστολή στόχο έχει να συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας στο χαμένο νησάκι. «Η ιστορία μπορεί να έρθει στο φως», επισημαίνεται χαρακτηριστικά και υπογραμμίζεται ότι σε επόμενο στάδιο πρέπει να γίνει γεωλογική έρευνα και να εξεταστεί η ποιότητα του βράχου.
Τα εννέα γνωστά νησιά του συμπλέγματος είναι τα 4 μεγάλα, Πρώτη, Αντιγόνη, Χάλκη και Πρίγκιπος και τα 5 μικρότερα, Πίτα, Νέανδρος, Οξειά, Πλάτη και Αντιρόβυθος.