Η Αρητιάδα, το μοναδικό κατοικήσιμο νησί του Εύξεινου Πόντου, δεν σταματά να εκπλήσσει τους αρχαιολόγους με τους θησαυρούς που κρύβει στα χώματά του.
Όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους ο καθηγητής αρχαιολογίας και επικεφαλής της ανασκαφής Γκαζενφέρ Ιλτάρ, νέα αρχαιολογικά ευρήματα έρχονται να συμπληρώσουν το παζλ της ιστορίας του νησιού.
«Από τα ευρήματα των ανασκαφών προκύπτει ότι το νησί κατοικούνταν από τον 3ο αιώνα π.Χ. μέχρι την πρόσφατη περίοδο. Εντοπίσαμε κτίσματα και ευρήματα που αποδεικνύουν συνεχή ανθρώπινη δραστηριότητα πάνω στο νησί από τον 3ο π.Χ. αιώνα.
Εντοπίσαμε κτηριακά στοιχεία ενός μοναστηριού, εκκλησίας, τείχη, δεξαμενές, τάφους κ.λπ. Το νησί ήταν περιτειχισμένο με οχυρωματικά τείχη» εξήγησε ο καθηγητής Ιλτάρ.
Ο καθηγητής αρχαιολογίας Γκαζενφέρ Ιλτάρ
Στην περιοχή που βρισκόταν η εκκλησία συνεχίζονται ακόμα δυο ανασκαφές. Γύρω από το ναό ανακαλύφθηκαν πολλοί τάφοι, ορισμένοι από τους οποίους προφυλάσσουν με κεραμίδια την κεφαλή των νεκρών. Σε ορισμένους τάφους υπάρχουν θαμμένοι σκελετοί νεκρών, τους οποίους είχαν βγάλει από άλλους τάφους, για να θάψουν εκεί νεκρούς επομένων περιόδων.
«Μέχρι στιγμής έχουμε ανακαλύψει έναν σταυροειδή ελληνικό ναό με μια αψίδα» είπε ο καθηγητής αρχαιολογίας.
«Επίσης, στους δυο πίθους (πιθάρια) που είχαμε βρει σε προηγούμενες ανασκαφές, προστέθηκαν άλλοι πέντε που βρήκαμε το τελευταίο διάστημα» πρόσθεσε ο Γκαζενφέρ Ιλτάρ.
Από το 2011 που έχουν αρχίσει οι ανασκαφικές εργασίες έως σήμερα έχουν γίνει τρεις διαφορετικές ανασκαφές.