Προθεσμία μέχρι τις 15 Οκτωβρίου πήρε σε πρώτη φάση η Ελλάδα, αλλά το πλαίσιο παραμένει ασφυκτικό. Ντάισεμπλουμ και Ρέγκλινγκ έστειλαν τελεσίγραφο για τήρηση όλων των δεσμεύσεων για να ξεμπλοκάρει η δόση και να προχωρήσει η αξιολόγηση.
Το θέμα Ελλάδα απασχόλησε μόλις 20 λεπτά το Eurogroup, αλλά η Ελλάδα πρέπει να τρέξει κατοστάρι για να προλάβει.
Μετά από τη συνεδρίαση, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έθεσε με σαφήνεια τις απαιτήσεις της Ευρώπης από τη νέα ελληνική κυβέρνηση –την οποία καλωσόρισε, όπως και την ισχυρή δέσμευσή της για την εφαρμογή του προγράμματος– για το επόμενο διάστημα. Έως τα μέσα Οκτωβρίου θα πρέπει να εφαρμοστούν τα όσα συμφωνήθηκαν, προκειμένου να εκταμιευθούν 2 δισ. ευρώ προς την Αθήνα, ενώ έως τα τέλη Οκτωβρίου θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί νέοι στόχοι μεταξύ Αθήνας και θεσμών και να έχει γίνει η πρώτη αξιολόγηση.
«Πρέπει να γίνει πολλή δουλειά. Να γίνουν πολλά τους επόμενους μήνες», τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup στη συνέντευξη Τύπου μετά από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Αναφερόμενος στη συνεδρίαση, σημείωσε ότι τέθηκαν οι επόμενοι στόχοι, όταν είχαν εγκριθεί από το EuroWorking Group. «Ελπίζουμε ότι θα γίνουν όλα αυτά ως τα μέσα Οκτωβρίου. Μόλις εφαρμοστούν, θα ξεκλειδώσει η επόμενη εκταμίευση των 2 δισ. από τα 3 δισ. σύνολο», πρόσθεσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο ένα δισ. ευρώ, τα κριτήρια –όπως ανέφερε ο Ολλανδός αξιωματούχος– θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί επειγόντως ως τα τέλη Οκτωβρίου.
Παράλληλα, ο Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι για να προχωρήσει η αξιολόγηση δεν πρέπει μόνο να εφαρμοστούν οι στόχοι, αλλά και «να υπάρξει διαφάνεια στην αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού και της διακυβέρνησης του χρηματοπιστωτικού τομέα».
Από τη μεριά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, ζήτησε την αποφασιστική και έγκαιρη εφαρμογή του προγράμματος για να ξεκλειδώσουν γρήγορα οι δόσεις.