Με την απαγγελία του ποντιακού ποιήματος «Αροθυμώ και τραγωδώ» και εμφανώς συγκινημένος, ζητώντας, μάλιστα, από το ακροατήριο να τον συγχωρέσει για τυχόν λάθη στην ανάγνωση, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κήρυξε την τελετή έναρξης της 2ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ποντιακής Νεολαίας, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη. Πίσω του μικρά παιδιά, κρατώντας λύρες και ντυμένα με ποντιακές φορεσιές, στέκονταν όρθια και με σοβαρό βλέμμα κρέμονταν από τα χείλη του.
«Ούτε αροθυμούμε, ούτε κλαίμε, όταν βλέπουμε τα φωτεινά πρόσωπα των Ποντίων. Τραγουδούμε για το φωτεινό άστρο όλων εσάς των Ποντίων», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους νέους Πόντιους αγίους, τον Γεώργιο Καρσλίδη και την Σοφία της Παναγίας Κλεισούρας, οι οποίοι βοήθησαν τον κόσμο σε πολύ δύσκολους καιρούς, σημειώνοντας ότι «η αγιότης είναι η μεγαλύτερη προσφορά του Πόντου. Ο ποντιακός πληθυσμός εξακολουθεί μέχρι σήμερα να παράγει αγίους και θαύματα».
Τέλος, σημειολογικά τόνισε ότι «όποιος πιει από το νερό του Πόντου, δεν μπορεί να λησμονήσει. Μία φορά ήπιαμε κι εμείς, ο Πατριάρχης σας και κάθε χρόνο επισκεπτόμαστε την Παναγία Σουμελά».
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Σωτήρης Μπαρμπαρούσης)
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την ανάγνωση του χαιρετισμού του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «όλοι οι νέοι Έλληνες Πόντιοι αποτελούν δυναμικούς εκπροσώπους του έθνους και αυτό αποτελεί υπερηφάνεια για εμάς στην πατρίδα».
Στο δικό του χαιρετισμό ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τον οποίο διάβασε ο επίτροπος Φώτης Φωτίου, ανέφερε ότι »η εκδήλωση αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό βήμα για την ενότητα του οικουμενικού ποντιακού ελληνισμού. Με αυτήν ανοίγετε το δύσβατο δρόμο για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου».
«Πάνω από έναν αιώνα ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού της Ελλάδας διατηρεί μία ιδιαίτερη ταυτότητα, αυτήν του Πόντου. Η απώλεια της πατρίδας θα μπορούσε να αποτελεί απώλεια της ταυτότητας, αλλά συνέβηκε το αντίθετο», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, το οποίο διάβασε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης.
Η συνδιάσκεψη της ενότητας
Ως τη «συνδιάσκεψη της ενότητας» χαρακτήρισε τη 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας ο οργανωτής της συντονιστικής επιτροπής της εκδήλωσης, Άλκης Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι «σήμερα έχουμε περισσότερο από κάθε άλλη φορά ανάγκη την ενότητα στην περίοδο της κρίσης. Από τη συνδιάσκεψη θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για την πορεία και το μέλλον της ποντιακής νεολαίας. Στοχεύουμε στη δημιουργία ενός δικτύου ποντιακής νεολαίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων», είπε ο κ. Αναστασιάδης.
Ιδιαίτερα δυναμική και εξωστρεφής ήταν η ομιλία του μεγάλου χορηγού της εκδήλωσης, Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι για τον ίδιο σημαντικό στοιχείο είναι η ενότητα, ώστε να μπορέσουμε να διατηρηθούμε ως έθνος.
Ανέφερε ακόμα ότι πρέπει να μπουν οι βάσεις για την ενότητα των νέων σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ο Ιβάν Σαββίδης, αναφερόμενος στους νέους, σημείωσε ότι δεν πρέπει να είναι εσωστρεφείς και εγωιστές και να ρωτήσουν τους μεγαλύτερους, ώστε να καταλάβουν ότι το μέγιστο νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης είναι να υπηρετείς το λαό σου, «κάτι που οι Πόντιοι το έχουμε πολύ έντονα».
Αναφερόμενος στην απουσία της Πανποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος ο κ. Σαββίδης σημείωσε ότι κάποιοι ωφελούνται από το διχασμό του ποντιακού ελληνισμού και σημείωσε ότι η διατήρηση της γλώσσας και της πολιτιστικής κληρονομιάς δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς τη στενή συνεργασία των ομοσπονδιών. Το μέλλον ανήκει στους νέους Ποντίους που έχουν δραστήριο τρόπο ζωής και αντίληψη. Τα τραγούδια μας μιλούν για το τραγικό παρελθόν κι έτσι δεν μπορούμε να έχουμε εποικοδομητικό μέλλον. Χρειαζόμαστε καινούργια τραγούδια για μία νέα προοπτική».
Τέλος, ο κ. Σαββίδης είπε ότι με τη λήξη της συνδιάσκεψης θα πρέπει να μπουν οι βάσεις για ένα παγκόσμιο συνέδριο Ποντίων και κάλεσε τους παραβρισκόμενους στον ποδοσφαιρικό αγώνα ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός, ώστε να καταλάβουν πως χτυπάει η καρδιά της Κωνσταντινούπολης.
Μαθητές του Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών και του Συλλόγου Ποντίων Γιαννιτσών (φωτ.: pontos-news.gr/B. Τσενκελίδης)
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα
Με τη φαντασμαγορική είσοδο των νταουλιών, αφού οι μουσικοί πέρασαν μέσα από τον κόσμο, ξεκίνησε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της τελετής έναρξης της συνδιάσκεψης.
Στη συνέχεια μία νεαρή ποντιοπούλα ζήτησε επί σκηνής από τους μεγαλύτερους σε ηλικία να της διηγηθούν τις ιστορίες τους, ώστε να μεταφερθούν με τη λύρα σε ολόκληρο τον κόσμο και σημείωσε ότι «η Ελλάδα εμάς αναμένει».
Με θερμά χειροκροτήματα οι χορευτές χόρεψαν κάτω από τη σκηνή, μπροστά στον κόσμο, διάφορους χορούς, παρουσιάστηκαν ποντιακά τραγούδια και η εκδήλωση έκλεισε με πολλούς συνέδρους να χορεύουν αυθόρμητα κάτω από τη σκηνή, φορώντας τα μπλουζάκια της κάθε ομοσπονδίας.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιτεχνικής εκδήλωσης η αίθουσα πλημμύρισε από τους ήχους 45 λυρών που έπαιζαν μικρά παιδιά από τα Γιαννιτσά.