Περισσότεροι από 100.000 καρκινοπαθείς σε όλο τον κόσμο έχουν θεραπευτεί πλήρως με τη χρήση της τεχνολογίας των επιταχυντών πρωτονίων και ελαφρών ιόντων. Πρόκειται για μια μέθοδο που ενδείκνυται για την αντιμετώπιση του 20% των μορφών της ασθένειας, και σύμφωνα με τους επιστήμονες έχει θεαματικά αποτελέσματα στις περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη.
Η θεραπεία του καρκίνου με αυτή τη μέθοδο, η οποία εφαρμόζεται στη Γερμανία, στην Ιταλία, στη Γαλλία, στην Τσεχία, στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, είναι εδώ και μερικούς μήνες εγκεκριμένη και στην Ελλάδα.
Για να μπορέσει να εφαρμοστεί, όμως, θα χρειαστεί μια επένδυση ύψους 50 έως 200 εκατ. ευρώ, ανάλογα με μέγεθος της εγκατάστασης, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός διευθυντής Ανάπτυξης και Προώθησης του CERN-HERMES, Αλέξανδρος Κοκολάκης.
«Τα στατιστικά στοιχεία επιτυχίας της θεραπείας με την τεχνολογία των επιταχυντών πρωτονίων και ελαφρών ιόντων ήταν εντυπωσιακά. Η θεραπεία αυτή είναι τεχνολογικά η πιο σύγχρονη και ιατρικά η πιο αποτελεσματική μέθοδος ακτινοθεραπείας. Αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε με τη βοήθεια επιταχυντών που χρησιμοποιούνται στη βασική έρευνα στη Φυσική», τόνισε.
Κατά την 3η Διεθνή Ιατρική Ολυμπιάδα που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη, ο Αλ. Κοκολάκης, επικαλούμενος στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού για τη Σωματιδιακή Θεραπεία – PTCOG, ανέφερε ότι μέχρι το 2012 είχαν θεραπευτεί (με πρωτόνια) παγκοσμίως περισσότεροι από 100.000 ασθενείς.
Σήμερα, σε όλο τον κόσμο, 25 κέντρα θεραπείας καρκίνου με χρήση επιταχυντών πρωτονίων βρίσκονται σε διάφορα στάδια έγκρισης κατασκευής ή ανάθεσης.
Ανέφερε ακόμη ότι η δημιουργία στη χώρα μας κέντρου θεραπείας καρκίνου με τη χρήση επιταχυντή πρωτονίων θα συμβάλει στην αναβάθμιση της ακτινοθεραπείας ως μεθόδου αντιμετώπισης της νόσου, αποτρέποντας τη μετακίνηση ασθενών με ενδείξεις για θεραπεία πρωτονίων στο εξωτερικό.