Με κομμένη την ανάσα περιμένει η διεθνής αρχαιολογική κοινότητα την παρουσίαση σπάνιου ψηφιδωτού της βυζαντινής εποχής που ανακαλύφθηκε πριν από δυο χρόνια στην πόλη Κίριατ Γκατ, στο νότιο Ισραήλ.
Το ψηφιδωτό που απεικονίζει δρόμους και κτήρια και θα παρουσιαστεί την Πέμπτη –στο πλαίσιο έκθεσης που οργανώνεται για την επέτειο των 60 ετών από την ίδρυση της πόλης– είναι τετράγωνο και έχει μέγεθος 3,5χ3,5 μέτρα.
Όπως ανακοίνωσε η ισραηλινή Υπηρεσία Αρχαιοτήτων, το ψηφιδωτό κάλυπτε το πάτωμα μιας εκκλησίας που έχει πλέον καταστραφεί ολοσχερώς.
«Η απεικόνιση κτηρίων σε ψηφιδωτά στο πάτωμα είναι πολύ σπάνια στο Ισραήλ. Τα κτήρια είναι διατεταγμένα κατά μήκος ενός δρόμου με κίονες, σαν να επρόκειτο για αρχαίο χάρτη. Το σχέδιο απεικονίζει μια πόλη στις όχθες του ποταμού Νείλου, με τρισδιάστατα κτήρια, με μπαλκόνια, στοές, στέγες και παράθυρα» δήλωσαν οι αρχαιολόγοι εξηγώντας γιατί είναι τόσο σπάνιο το ψηφιδωτό.
«Ο καλλιτέχνης χρησιμοποίησε 17 διαφορετικά χρώματα για να φιλοτεχνήσει το ψηφιδωτό αυτό. Η ποιότητά του είναι τέτοια που το καθιστούν μια από τις ωραιότερες ανακαλύψεις στο Ισραήλ» ανέφερε ο αρχαιολόγος Σάαρ Γκανόρ.
Το ψηφιδωτό είναι ηλικίας 1.500 ετών και ανακαλύφθηκε σε μια βιομηχανική ζώνη του Κίριατ Γκατ, που απέχει περίπου 70 χιλιόμετρα από την Ιερουσαλήμ.