Τα καλαμπόκια από τα Σούρμενα του Πόντου, όπως αυτά που βλέπουμε στη φωτογραφία, είναι από παλιό σπόρο και ξεχωρίζουν από τα νέου τύπου υβρίδια.
Ξεχωρίζουν από τις σειρές των σπόρων που έχουν. Τα παλιά, παραδοσιακά καλαμπόκια, έχουν μέχρι εννιά σειρές, ενώ τα καινούρια πάνω από δέκα.
Στον Πόντο τα καλαμπόκια είχαν διάφορες ονομασίες, με κυρίαρχη τα λαζούδια. Από το καλαμποκίσιο αλεύρι γίνεται το περιβόητο χαβίτς ή μουγλαμά, όπως και το λαζουδένεν τον ψωμίν. Όταν ακόμα τα καλαμπόκια είναι χλωρά, τσούα, τρώγονται ψημένα στα κάρβουνα και βραστά.
Αυτό που κάνει εντύπωση είναι ότι τα βρασμένα καλαμπόκια, όπως αυτά στη φωτογραφία, στα Σούρμενα σήμερα τα ονομάζουν κόλλυβα! Όσο ζει μαθαίνει κανείς…