Νίκος Σιδηρόπουλος – Ανταπόκριση από τη Μόσχα
Στη ζωή των Ελλήνων και άλλων ορθόδοξων λαών του Καζακστάν συνέβη στις 25 Σεπτεμβρίου ένα γεγονός το οποίο θα παίξει σημαντικό ρόλο στα χριστιανικά δρώμενα της ευρύτερης περιοχής. Στο Διεθνές Αεροδρόμιο της πόλης Αλμάτι έφθασε από την Ελλάδα μέσω Κωνσταντινούπολης η πτήση με το πολύτιμο, για τα εκατομμύρια κατοίκων αυτής της ασιατικής χώρας, φορτίο.
Το αεροπλάνο μετέφερε το αντίγραφο της Εικόνας Παναγίας Σουμελά.
Την εικόνα από τη σκήτη του Αγίου Ανδρέα στο Άγιον Όρος με προορισμό το σύμπλεγμα ναών της Αγίας Σκέπης και των Αγίων Πάντων στο Αλμάτι (όπου ανεγείρεται και ο ναός της Παναγίας) συνόδευε ο Νίκος Σαραπανίδης, γνωστός στο Καζακστάν ευεργέτης ελληνικής καταγωγής.
Στο αεροδρόμιο την εικόνα υποδέχτηκαν μέλη της ελληνικής κοινότητας, η οποία αποτελείται από τους Πόντιους πρόσφυγες του 1922 που εξορίστηκαν στα βάθη της Ασίας από το σταλινικό καθεστώς τη δεκαετία του 1940.
Οι νέοι Πόντιοι του Καζακστάν, για να υποδεχθούν την προστάτιδα του ποντιακού ελληνισμού έβαλαν τις ποντιακές παραδοσιακές φορεσιές, προκαλώντας το θαυμασμό των ταξιδιωτών. Μπροστά στην πομπή ήταν οι ορθόδοξοι ιερείς και οι Έλληνες ευεργέτες, που στέκονται πλάι στους συμπατριώτες τους για να κρατιέται όρθια η ελληνική ποντιακή κοινότητα χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Ελλάδα.
Στο ναό της Αγίας Σκέπης τελέστηκε λειτουργία για την υποδοχή του ιερού κειμηλίου, σε ατμόσφαιρα κατάνυξης και χαράς. Το βίντεο με τα πλάνα από την υποδοχή της εικόνας θα αποτελέσει μέρος ντοκιμαντέρ για τους Έλληνες του Καζακστάν, με σκηνοθέτη τον Κωνσταντίνο Χαραλαμπίδη. Τα έξοδα του ντοκιμαντέρ θα καλυφθούν από το Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη.
Ο ναός που θα φιλοξενήσει την εικόνα της Παναγίας Σουμελά κτίζεται με δωρεές των ορθοδόξων πολιτών της Αλμάτι. Το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων ανέλαβαν οι Ελευθέριος και Παύλος Ναυραζίδης, πατέρας και γιος. Στον Ελευθέριο Ναυραζίδη ανήκει και η ιδέα της μεταφοράς αντιγράφου της εικόνας της Παναγίας Σουμελά. Μετά την επίσκεψη του στη σκήτη του Αγίου Ανδρέα ξεκίνησαν οι σχετικές διεργασίες.
Σημαντικό μέρος των εξόδων ανέλαβε και ο ίδιος ο Νίκος Σαραπανίδης. Στον έρανο για την οικοδόμηση του ναού συμμετείχε ενεργά ο Παύλος Θεοδωρίδης. Μπροστάρηδες στην ιερή προσπάθεια των Ελλήνων του Καζακστάν ήταν ο πρόεδρος της κοινότητας Γεώργιος Ιορδανίδης και ο αντιπρόσωπος στη 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη της Ποντιακής Νεολαίας καθηγητής και τραγουδιστής Γιάννης Καϊσίδης.
Ιδιαίτερη σημασία έχει η συμμετοχή στο έργο των Ελλήνων του Καζακστάν και ενός φιλέλληνα, του Νικολάι Κουζμένκο, ο οποίος αποτελεί ψυχή της ελληνικής κοινότητας παρόλο που δεν έχει ελληνικές ρίζες.
- Οι πληροφορίες παραχωρήθηκαν από τον σκηνοθέτη Κωνσταντίνο Χαραλαμπίδη.