Τον Μάιο του 2015, ομογενείς στο Βερολίνο αλλά και από την υπόλοιπη Γερμανία είδαν με συγκίνηση να υλοποιείται η ανέγερση του ελληνικού βωμού (τρίπτυχο) στο Οικουμενικό Μνημείο Γενοκτονίας, στη γερμανική πρωτεύουσα. Ένα έργο-καρπός της συντονισμένης προσπάθειας του Συνδέσμου Υποστήριξης για ένα Οικουμενικό Μνημείο για τα Θύματα της Γενοκτονίας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία (Fördergemeinschaft für eine Ökumenische Gedenkstätte für Genozidopfer im Osmanischen Reich – FÖGG), που ιδρύθηκε το 2011 στη Γερμανία, και πλήθους ομογενών.
Το μνημείο είναι αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων της Οθωμανικής Γενοκτονίας (1912-1922), δηλαδή Αρμενίων, Ελλήνων της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Ανατολικής Θράκης, και Αραμαίων (Σύρων, Ασσυρίων, Χαλδαίων).
Προσφάτως στον ελληνικό βωμό τοποθετήθηκε ένας μπλε μεταλλικός σταυρός που παραπέμπει στην ελληνική σημαία.
(Φωτ.: Arbeitsgruppe Anerkennung)
Όπως εξήγησε στο pontos-news.gr η δρ Τέσσα Σαββίδη-Χόφμαν, εκπρόσωπος του FÖGG, στον ίδιο χώρο θα τοποθετηθούν ιστορικές φωτογραφίες, μέσα σε γυάλινες επιφάνειες, που θα συνοδεύονται από λέξεις όπως «ελευθερία», «ασφάλεια», «πατρίδα», «πολιτισμός», «πίστη» και «ζωή», δηλαδή όλα τα φυσικά δικαιώματα που στερήθηκαν τα θύματα.
«Οι πλάκες ετοιμάζονται τώρα και θα είναι στις θέσεις τους πριν από την επόμενη εκδήλωση στο μνημείο, στις 24 Απριλίου 2016» είπε η δρ Σαββίδη-Χόφμαν, προσθέτοντας ότι απ’ όσο γνωρίζει πρόκειται για το μόνο οικουμενικό μνημείο μέχρι σήμερα. Ο FÖGG σχεδιάζει εκδηλώσεις μνήμης και στις 19 Μαΐου για να τιμήσει τους 353.000 Ποντίους θύματα της Γενοκτονίας.
Στα «σύνορα» του μνημείου θα υπάρχουν επίσης φυτά τα οποία φύονταν στον Πόντο, όπως π.χ. τα πυξάρια.
Η απαιτητική β΄ φάση κατασκευής
Η δεύτερη και τελευταία φάση των εργασιών θα είναι αυτό που η εκπρόσωπος του FÖGG αποκάλεσε «ψηφιακό μνημείο»: 60 πέτρινες πλάκες θα τοποθετηθούν στο χώρο μπροστά από τους τρεις βωμούς που θα φέρουν τοπωνύμια των πιο γνωστών περιοχών από όπου κατάγονταν τα θύματα. Κάθε πλάκα και δυο τράπεζες με γενικές πληροφορίες θα φέρουν γραμμωτό κώδικα τύπου barcode που θα τις συνδέουν με πληροφορίες στην ιστοσελίδα του συνδέσμου, όπου επίσης μπορεί κανείς να βρει μαρτυρίες και φωτογραφίες.
«Αυτό μπορεί να αναπτυχθεί και να γίνει ένα τεράστιο διεθνές πρότζεκτ, που θα φέρει κοντά τους ανθρώπους που το δουλεύουν με ελληνικές, αρμενικές, αραμαϊκές, τουρκικές και άλλες πηγές πληροφοριών» σημειώνει η δρ Σαββίδη-Χόφμαν.
Σε αυτήν τη δεύτερη φάση, οι ομογενείς που έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν το φιλόδοξο έργο ζητούν τη βοήθειά μας για να συγκεντρωθεί το απαιτούμενο χρηματικό ποσό.
Ήδη αρκετοί δωρητές έχουν ανταποκριθεί. Περισσότερες πληροφορίες για την καμπάνια πληθοπορισμού μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση www.genozid-gedenkstaette.de.