Μαραθώνια ήταν η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Μεταναστευτικό στις Βρυξέλλες, που διήρκεσε έως τα ξημερώματα. Οι 28 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων έλαβαν αποφάσεις για το ποιες θα είναι οι κινήσεις τους το επόμενο διάστημα ώστε να προστατευθούν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παράλληλα συμφώνησαν πως στη Σύνοδο Κορυφής της 8ης Οκτωβρίου θα συζητήσουν τα ειδικά μέτρα που θα υιοθετηθούν προς επίλυση του σοβαρού ζητήματος το οποίο αφορά όλη την Ευρώπη.
Μέχρι τότε όμως, σε συνεργασία με την Frontex και την Europol, οι «28» θα ενισχύσουν τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και θα παράσχουν βοήθεια στις χώρες που δέχονται μεγάλο αριθμό αιτούντων άσυλο, όπως η Ελλάδα.
Γυναίκες από τη Συρία έξω από κατάστημα στον καταυλισμό Χαράν της Σανλιούρφα, στη νοτιοανατολική Τουρκία (φωτ.: ΑΠΕ-EPA/Cem Turkel)
Βοήθεια θα παρασχεθεί και σε τρίτες χώρες όπως η Τουρκία, ο Λίβανος και η Ιορδανία που δέχονται τα περισσότερα ρεύματα προσφύγων, ώστε η ταυτοποίηση των προσφύγων να γίνεται εκτός της Ε.Ε.
Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των κρατών
«Εκατομμύρια πρόσφυγες μόνο από τη Συρία, για να μην αναφερθούμε στην Ερυθραία, το Αφγανιστάν και άλλες περιοχές προσπαθούν να έρθουν στην Ε.Ε. Το χάος στα εξωτερικά σύνορα πρέπει να τελειώσει, είναι άδικο να ρίξουμε όλη την ευθύνη στην Ελλάδα ή την Ιταλία, απαιτείται συνεργασία» είπε στη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Όπως τόνισε, μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου θα έχουν τεθεί σε λειτουργία τα σημεία ταυτοποίησης των προσφύγων και μεταναστών.
Πάντως οι διαφωνίες ανάμεσα στα κράτη-μέλη αναφορικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης και τον έλεγχο των ανθρώπων που ζητούν άσυλο στην Ε.Ε. ήταν σημαντικές, με την Ελλάδα να δέχεται σφοδρή κριτική από αρκετές πλευρές για την «αδυναμία» της να εγγυηθεί την ασφάλεια των ευρωπαϊκών συνόρων.
Η Γερμανία, η Αυστρία, η Σλοβενία και Κροατία άσκησαν μεγάλη πίεση για αυστηρότερους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν υπογράμμισε ότι εάν η Ελλάδα δεν μπορεί να ελέγξει τα σύνορα της, τότε θα πρέπει να αναλάβουν αυτό το έργο άλλες χώρες της Ε.Ε.!
Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προσφύγει εναντίον 19 χωρών μελών, καθώς σύμφωνα με το εκτελεστικό όργανο της Ε.Ε. δεν τηρούν το κοινό ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο για το άσυλο. Ήδη εκκρεμούν κι άλλες αντίστοιχες προσφυγές κατά κρατών μελών με το αιτιολογικό της «παραβίασης των θεμελιωδών Ευρωπαϊκών Συνθηκών».