Παλαιότερες μελέτες έχουν συνδέσει τη μέτρια κατανάλωση καφέ με τη μείωση του κινδύνου για τη στεφανιαία νόσο και το εγκεφαλικό. Μέχρι πρόσφατα η σχέση καφέ – κολπικής μαρμαρυγής ήταν ένα θολό τοπίο καθώς δεν υπήρχε κάποια σχετική έρευνα που να την εξηγεί. Αν και προηγουμένως υπήρχαν φόβοι ότι ο πολύς καφές μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για εμφάνιση κολπικής μαμαρυγής, η νέα μελέτη δείχνει ότι δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος.
Η κολπική μαρμαρυγή, η πιο κοινή μορφή αρρυθμίας, αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, καρδιακής ανακοπής και πρόωρου θανάτου.
Μια νέα σουηδική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό BMC Medicine, εξηγεί ότι η κατανάλωση καφέ τελικά δεν σχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής, η οποία είναι η συχνότερη μορφή αρρυθμίας της καρδιάς.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Σουζάνα Λάρσον του Ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, αξιολόγησαν όλες τις δημοσιευμένες έρευνες πάνω στη σχέση καφέ-αρρυθμίας. Το δείγμα τους ήταν 250.000 άτομα, για μια περίοδο 12 ετών. Ο καθένας τους κατανάλωνε κατά μέσο όρο τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα.
«Οι άνθρωποι που τους αρέσει ο καφές μπορούν με ασφάλεια να συνεχίσουν να πίνουν, τουλάχιστον με μέτρο, χωρίς τον κίνδυνο να εμφανίσουν κολπική μαρμαρυγή», δήλωσε η Σουζάνα Λάρσον. Επισήμανε πάντως ότι επειδή δεν έχουν υπάρξει μέχρι σήμερα πολλές μελέτες πάνω στο ζήτημα, και καλό θα ήταν να γίνουν κι άλλες στο μέλλον.
Κατά τους Σουηδούς επιστήμονες δεν είναι δυνατό να αποκλειστεί ότι ο καφές πιθανώς μπορεί να «πυροδοτήσει» άλλες μορφές αρρυθμίας της καρδιάς.