Δεν είναι ακριβής η χρονολογία της ίδρυσής της, αλλά αν θέλει κάποιος να την αναζητήσει θα πρέπει να φτάσει μέχρι τον μεσόγειο Πόντο, στην κωμόπολη Σουλούσαραϊ της Ευδοκιάδος (Τοκάτης). Εκεί, δίπλα στην κοίτη του ποταμού Τσεκερέκ, βρίσκεται μια πόλη με ένδοξο παρελθόν, και μεγάλη ιστορία, άγνωστη σχεδόν στους Έλληνες επισκέπτες. Η Σεβαστόπολη, ένα σημαντικό οικιστικό κέντρο κατά την ελληνιστική, τη ρωμαϊκή και τη βυζαντινή περίοδο, κυριολεκτικά θάφτηκε κάτω από τη σύγχρονη πόλη. Έπειτα από 22 ολόκληρα χρόνια οι αρχαιολόγοι, στις αρχές του 2015, έπιασαν και πάλι δουλειά προκειμένου να φέρουν στο φως το ανάκτορο, την αγορά και τις οδούς· πολεοδομικά στοιχεία που θεωρείται ότι έχουν αρκετές ομοιότητες με αυτά της Περγάμου.
Πριν από λίγο καιρό, ενόψει και του χειμώνα, ολοκληρώθηκαν για φέτος οι ανασκαφικές εργασίες στις οποίες συμμετείχαν 35 επιστήμονες. Κάνοντας έναν απολογισμό, η καθηγήτρια Σενγκιούλ Ντιλέκ Φουλ, από το Πανεπιστήμιο Γκαζί Οσμάν Πασά, εξήγησε ότι θα χρειαστούν πολλά χρόνια ώστε η αρχαία πόλη να έρθει στο φως. «Στις 2 Ιανουαρίου αποκαλύψαμε τμήμα ναού. Πιστοποιήσαμε ότι πρόκειται για κτίσμα της ρωμαϊκής περιόδου. Να ξέρετε ότι δίνουμε μεγάλη σημασία στις αρχιτεκτονικές κατασκευές», δήλωσε.
Η Σεβαστόπολη ήταν μία από τις πέντε μεγαλύτερες πόλεις του Πόντου, ενώ είχε και το δικαίωμα έκδοσης δικών της νομισμάτων. Βρισκόταν κοντά σε σημαντικούς οδικούς άξονες και είχε πολλές θερμές πηγές.
Ο… αστικός μύθος που συνοδεύει τις ανασκαφές αναφέρει ότι πριν από 21 χρόνια ο Κάρολος της Αγγλίας επισκέφθηκε κρυφά την πόλη και ότι στην πραγματικότητα ήταν εκείνος που έδωσε ώθηση ώστε οι αρχαιολόγοι να αναζητήσουν για πρώτη φορά τα αρχαία ερείπια. Έκτοτε οι ανασκαφικές εργασίες πάγωσαν για χρόνια, ωστόσο σύμφωνα με τον διευθυντή Τουρισμού και Πολιτισμού της νομαρχίας Τοκάτης, Αμπντουραχμάν Άκγιουζ, ο νομάρχης της περιοχής έστειλε επιστολή στον πρίγκιπα καλώντας τον να επισκεφθεί την αρχαία πόλη και να δει από κοντά την πρόοδο των εργασιών.
Οι τοπικές Αρχές, που είναι διατεθειμένες ακόμα και να μεταφέρουν ολόκληρη την κωμόπολη Σουλούσαραϊ προκειμένου να διευκολύνουν το έργο των αρχαιολόγων, ελπίζουν ότι η ανάδειξη της αρχαίας πόλης θα καταστήσει την περιοχή βασικό τουριστικό προορισμό.