Κατηγορηματική ότι τα ποντιακά αποτελούν διάλεκτο και όχι γλώσσα, δηλώνει στο pontos-news η Αλκμήνη Θεοδωρίδου και εξηγεί ότι για να μπορέσουν να χαρακτηριστούν ως διαφορετική γλώσσα, θα πρέπει να έχουν μεγάλες διαφορές με τον κορμό των νεοελληνικών, κάτι που δεν ισχύει.
«Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να μιλάμε για ποντιακή διάλεκτο. Αυτό το απέδειξε με επιχειρήματα και η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών. Τα ποντιακά είναι πιο κοντά στα νεοελληνικά απ’ ό,τι είναι τα αρχαία ελληνικά στη γλώσσα που μιλάμε σήμερα στη χώρα μας».
Πριν από οκτώ χρόνια η Αλκμήνη Θεοδωρίδου ξεκίνησε τη διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου στο τμήμα που συστήθηκε από την Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς. Έκτοτε και με πολλή δουλειά συνέγραψε δικό της εγχειρίδιο γραμματικής της ποντιακής διαλέκτου.
Η Αλκμήνη Θεοδωρίδου με το πόνημά της «Εγχειρίδιον Γραμματικής για το Ποντιακόν τη Διάλεκτον»
«Η ποντιακή διάλεκτος έχει κανόνες γραμματικής και συντακτικού. Το συντακτικό δεν διαφέρει πολύ από αυτό των νεοελληνικών και διατηρεί πολλά στοιχεία των αρχαίων ελληνικών. Η γραμματική έχει λίγο περισσότερες, αλλά επίσης όχι μεγάλες διαφορές με τα νεοελληνικά. Αυτό είναι άλλη μία απόδειξη ότι τα ποντιακά είναι διάλεκτος και όχι γλώσσα», λέει η Αλκμήνη Θεοδωρίδου.
Χαρακτηριστικό το ν στην ποντιακή διάλεκτο
Όπως υποστηρίζει, η γραμματική της ποντιακής διαλέκτου είναι πιο εύκολη από αυτήν των νεοελληνικών. Έχει τέσσερις χρόνους (Ενεστώτα, Παρατατικό, Αόριστο και Μέλλοντα), ενώ σε ό,τι αφορά τις εγκλίσεις, η ευκτική σχηματίζεται περιφραστικά όπως στα νεοελληνικά, η υποτακτική σχηματίζεται μόνο με ένα χρόνο από το ενεστωτικό θέμα, ενώ στην προστακτική φαίνεται πολύ καθαρά η σχέση με τα αρχαία ελληνικά.
Ως παράδειγμα, αναφέρει τα ρήματα «ποίσον» και «όμνυσον» ή «όμωσον».
Επίσης, η Αλκμήνη Θεοδωρίδου αναφέρεται σε μία σημαντική διαφορά στο συντακτικό· όταν η προσωπική αντωνυμία είναι αντικείμενο, μπαίνει μετά από το ρήμα (π.χ. αγαπώ σε), όπως στα αρχαία.
Σημειώνει ακόμα ότι στην ποντιακή διάλεκτο χρησιμοποιείται συχνότερα το γράμμα ε αντί για το η (π.χ. η νύφε αντί η νύφη ή ο κλέφτες αντί ο κλέφτης) και το π αντί για το φ (π.χ. σπογγίζω αντί σφουγγίζω). Τα δύο τελευταία χαρακτηριστικά αποτελούν ιωνικά στοιχεία.
Ρωμανός Κοντογιαννίδης
- Περισσότερες πληροφορίες για το μαγικό ταξίδι της ποντιακής διαλέκτου και τα πεπραγμένα της Αλκμήνης Θεοδωρίδου διαβάστε εδώ.