Τις πολιτικές συνελεύσεις που λάμβαναν χώρα στο Γεροντικόν της Νύσας πριν από 1.800 χρόνια αναβίωσαν οι τοπικές δημοτικές αρχές της σπουδαίας πόλης της αρχαιότητας, που βρισκόταν στην επαρχίας Καρίας και σήμερα ανήκει στη δικαιοδοσία της επαρχίας Αϊδινίου.
Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης του Αϊδινίου αλλά και δεκάδες πολίτες, συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν θέματα που τους αφορούν, όπως έκαναν κάποτε στα βουλευτήρια οι αρχαίοι πρόγονοι των Ελλήνων.
Ο κόσμος, που ξεναγήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο από τον επικεφαλής των ανασκαφών Χακάν Έζτανιρ εξεπλάγη όταν είδε κορίτσια της ανασκαφικής ομάδας να φορούν χλαμύδες εποχής.
Το Γεροντικόν της Νύσας, πόλης που ιδρύθηκε τον 3ο αι. π.Χ από τον Αντίοχο Α’ το Σωτήρα, ηγεμόνα των Σελευκιδών, και αφιερώθηκε στο θεό Διόνυσο, ήταν ένα βουλευτήριο, χώρος συνάθροισης των συλλογικών πολιτικών οργάνων που κατείχαν σημαντική θέση στο δημόσιο βίο της πόλης. Στα βουλευτήρια λατρεύονταν και θεότητες του ελληνικού πανθέου, που προστάτευαν τις εργασίες τους, όπως ο Ζευς Βουλαίος (Μίλητος, Αίγες), η Αθηνά Βουλαία, η Εστία Βουλαία καθώς και ο Απόλλωνας και η Άρτεμις ως προστάτες του πολιτικού βίου.
Στην προσπάθειά τους να αναδείξουν τις αρχαιότητες στην περιοχή τους, συχνά οι Τούρκοι κάνουν εκδηλώσεις κρεμώντας παντού, εννοείται, τουρκικές σημαίες, που εύκολα μπορεί να… μπερδέψουν τους γηγενείς με ελλιπείς γνώσεις ιστορίας -ηθελημένα ή όχι- ως προς τα φύλα που δημιούργησαν αυτούς τους πολιτισμούς!
Η Νύσα, πόλη όπου σπούδασε ο γεωγράφος Στράβων από την Αμάσεια, άνθισε την ελληνιστική, τη ρωμαϊκή και τη βυζαντινή εποχή. Η γέφυρά της μάλιστα, μήκους 100 μέτρων, ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευή του είδους της κατά την αρχαιότητα.
Η Νύσα εγκαταλείφθηκε μετά τη λεηλασία της από τον Ταμερλάνο, το 1402.