Είναι ο επιστήμονας που εντόπισε το ελληνικό στοιχείο ακόμα και στα βάθη της Ασίας, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την καρδιά του ελληνισμού. Ανακάλυψε μια νεκρόπολη με 20.000 χρυσά κτερίσματα και στολίδια στην περιοχή όπου ευημερούσε στην αρχαιότητα, μέχρι και το 10 μ.Χ., το ελληνικό βασίλειο της Βακτριανής. Έφερε επίσης στο φως τις ελληνιστικές πόλεις της Μαργιανής, που ήταν χαμένες στα βάθη της ερήμου, τον πρώτο ζωροαστρικό ναό και ένα ανάκτορο ηλικίας 4.500 ετών που προσιδιάζει στην Κνωσό, στο σημερινό Τουρκμενιστάν.
Ο λόγος για τον αρχαιολόγο Βίκτωρα Σαρηγιαννίδη, που γεννήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 1929, ο οποίος έφερε στο φως χαμένες ελληνιστικές πόλεις, ανεξερεύνητες για περίπου δύο χιλιετίες.
Με τη δημοσίευση αυτού του βίντεο αφιερώματος (ρεπορτάζ του Γιώργου Γεωργιάδη), που προβλήθηκε από την ΕΤ3, το pontos-news.gr τιμά τη σπουδαία αυτή προσωπικότητα.
Πέρα από τη συνεισφορά του στον τομέα της αρχαιολογίας, αυτό που χαρακτήριζε τον Σαρηγιαννίδη ήταν η λιτότητα και η σεμνότητα του χαρακτήρα του, την οποία ανέδειξε ο αδελφικός του φίλος Χρήστος Γαλανίδης, πρόεδρος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών.
«Περιφρονεί το χρήμα, τον ενδιαφέρει η έρευνα, η ανασκαφή, η καλή παρέα και να κερδίζει στο τάβλι», ανέφερε με παιγνιώδη διάθεση στο αφιέρωμα.
Ο Βίκτωρ Σαρηγιαννίδης άφησε την τελευταία του πνοή στη Μόσχα στις 23 Δεκεμβρίου 2013, σε ηλικία 84 ετών.