Φέτος συμπληρώθηκαν 93 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή (1922) και ο Δήμος Ιωαννιτών, μαζί με την Δημοτική Κοινότητα Ανατολής, την Αδελφότητα Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου, τον Αθλητικό Όμιλο Ανατολής και την Αδελφότητα Ραφτανιτών Ανατολής συνδιοργάνωσαν εκδηλώσεις μνήμης για την ίδρυση της Ανατολής δέκα χρόνια αργότερα (το 1932), από πρόσφυγες του Πόντου και της Μικράς Ασίας.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αυλή του πέτρινου παλιού σχολείου της Ανατολής, το οποίο θεμελίωσαν στις 14 Σεπτεμβρίου του 1932 οι πρόσφυγες από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία.
Η 14η Σεπτεμβρίου επελέγη και καθιερώθηκε ως ημερομηνία ίδρυσης του χωριού, για να θυμίζει τη Σμύρνη που εκείνη τη μέρα του 1922 έγινε παρανάλωμα του πυρός από τη μανία των Τούρκων, αλλά και όσα οι πρόσφυγες άφησαν πίσω.
Στην εκδήλωση τιμήθηκε συμβολικά μια πολύ ξεχωριστή δασκάλα, η οποία μεγάλωσε γενιές μαθητών της Ανατολής στο πέτρινο σχολείο, η Ελένη Οικονόμου ενώ χαιρέτησαν δύο νέα παιδιά ο Ευριπίδης Χριστοφορίδης, εκ μέρους της Αδελφότητας Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου και η Μαίρη Γιώτη, εκ μέρους της Αδελφότητας Ραφτανιτών δίνοντας το μήνυμα ότι η παράδοση περνά αναλλοίωτη από γενιά σε γενιά.
Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, αναφέρθηκε στο διωγμό των προσφύγων και στις δυσκολίες που αυτοί αντιμετώπισαν αλλά ξεπέρασαν με δύναμη ψυχής. «Η ιστορία της πατρίδας μας, όπως και η ιστορία των ανθρώπων αυτού του χωριού, είναι γεμάτη από μνήμες διωγμών, πολέμων, προσφυγιάς, ξενιτεμού, δυσκολιών. Και ταυτόχρονα είναι γεμάτη από τη μνήμη του αγώνα για να ξανασταθούμε στα πόδια μας. Έχουμε ανάγκη σήμερα περισσότερο από ποτέ, να αναζητήσουμε και να ξαναβρούμε μέσα μας τη μνήμη αυτής της δύναμης και της αντοχής, για να ξανασηκωθούμε από όσα σήμερα δείχνουν να μας γονατίζουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στο τέλος των εκδηλώσεων προφέρθηκαν ποντιακά και μικρασιατικά εδέσματα στους παρευρισκομένους.