Βρετανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι είναι πιθανό να μεταδοθεί η νόσος Αλτσχάιμερ κατά τη διάρκεια κάποιας χειρουργικής επέμβασης ή άλλης ιατρικής διαδικασίας, με τον ίδιο τρόπο που είναι δυνατό να μεταδοθεί η εγκεφαλική νόσος Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ (των «τρελών αγελάδων»).
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, είναι η πρώτη ένδειξη για μετάδοση τη νόσου από άνθρωπο σε άνθρωπο, αν και όχι υπό κανονικές αλλά από ιατρικές συνθήκες. Έως τώρα η νόσος θεωρείται τυχαία (σποραδική) ή κληρονομική. Οι ερευνητές επισημαίνουν πως τα ευρήματά τους είναι σε προκαταρκτικό στάδιο και το ζήτημα χρήζει περαιτέρω διερεύνησης. Άλλοι επιστήμονες, ωστόσο, έσπευσαν να κάνουν καθησυχαστικές δηλώσεις.
Η πιθανή μετάδοση της νόσου ίσως μπορεί να γίνει από μολυσμένο ιατρικό εργαλείο στο χειρουργείο ή από ένεση, π.χ. για τη χορήγηση αναπτυξιακών ορμονών.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζον Κόλιντζ του University College του Λονδίνου (UCL), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature, ανέφεραν ότι σε τέτοιες περιπτώσεις φαίνεται πως ο κίνδυνος μετάδοσης είναι σπάνιος μεν, αλλά πιθανός.
Η επιστημονική ανακοίνωση έρχεται μετά από τη νεκροψία του εγκεφάλου οκτώ ασθενών, οι οποίοι είχαν πρόσφατα πεθάνει από τη νόσο Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι επτά από τους οκτώ νεκρούς είχαν συγκεντρώσεις της πρωτεΐνης βήτα αμυλοειδούς, το χαρακτηριστικό σημάδι της νόσου Αλτσχάιμερ στους ηλικιωμένους.