Περισσότερο από έναν αιώνα αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες που πηγαίνουν στην Κεφαλονιά και δεν χάνουν την ευκαιρία να δουν από κοντά το σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο της Κουνόπετρας. Ένας μεγάλος βράχος που βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της χερσονήσου της Παλικής, ξεχωρίζει μέσα στη θάλασσα και πήρε το όνομα Κουνόπετρα επειδή κινείται διαρκώς!
Έχει μία πολύ αργή κίνηση που όταν η θάλασσα είναι απόλυτα ήρεμη δεν μπορείς να τη δεις με γυμνό μάτι. Ωστόσο, βάζοντας κάποια σημάδια ανάμεσα στην Κουνόπετρα και τους όμορους βράχους, παρατηρεί κάποιος έναν ελαφρύ κυματισμό. Οι ντόπιοι ακόμα θυμούνται τους επισκέπτες να βάζουν μικρά ξύλα στο βράχο και να βλέπουν με θαυμασμό την μετατόπιση ή ακόμη και το σπάσιμο του ξύλου κάθε φορά που η Κουνόπετρα κουνιόταν μια προς την ακτή και μια προς το Ιόνιο.
Όπως ήταν φυσικό το γεωλογικό αυτό παράδοξο (μυστήριο κατά τους ντόπιους) κίνησε το ενδιαφέρον επιστημόνων. Σύμφωνα με τις έρευνες, το «μυστικό» των παλινδρομικών κινήσεων βρίσκεται στη βάση του βράχου. Η ήρεμη παλμική κίνηση της Κουνόπετρας, άρχισε να μειώνεται από το 1953 εξαιτίας της μετατόπισης του εδάφους, μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε το νησί.