Για πολλούς πρόσφυγες, το ταξίδι προς την Ευρώπη ξεκινά από τους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. Οι άνθρωποι που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους χρησιμοποιούν συχνά το Facebook για να αναζητήσουν τους διακινητές που ελπίζουν να τους οδηγήσουν σε μια καλύτερη ζωή.
Ο ιστότοπος με έδρα την Αμερική και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που κάποτε τα χρησιμοποιούσαν για να βοηθήσουν στην κινητοποίηση των εξεγέρσεων της Αραβικής Άνοιξης, φιλοξενούν πλέον υπηρεσίες ενημέρωσης για εκείνους που δραπετεύουν από τον συριακό εμφύλιο και άλλες συγκρούσεις κυρίως στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Σε αυτά τα μέσα, οι πρόσφυγες μπορούν να βρουν πολλά από όσα χρειάζεται να ξέρουν: τις τιμές, τις χρεώσεις, τις δωροδοκίες στις οποίες θα υποχρεωθούν, σε ένα ταξίδι γεμάτο ποικίλους κινδύνους, από τον πνιγμό στη θάλασσα έως την ασφυξία μέσα στην καρότσα ενός φορτηγού.
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γιάννης Κολεσίδης)
Στην κορυφή αυτών, εφαρμογές μηνυμάτων όπως το WhatsApp και το Viber τους βοηθούν καθ’ οδόν να επικοινωνήσουν με τους διακινητές, τους φίλους και τις οικογένειες τους, ενώ οι χάρτες του Διαδικτύου τους εξασφαλίζουν ότι δεν πρόκειται να χαθούν.
Σε ομάδες στο Facebook, στα αραβικά, οι χρήστες αναρτούν αριθμούς τηλεφώνων συνδέσμων που λένε ότι μπορούν να μεταφέρουν πρόσφυγες από την τουρκική ακτή στα γειτονικά ελληνικά νησιά, ή ακόμη παραπέρα στην Ευρώπη!
Για όσους αναζητούν μια διαδρομή με βάρκα στην Ελλάδα, λεπτομέρειες για τα καλύτερα σημεία διέλευσης των συνόρων Σερβίας-Ουγγαρίας, ή την τιμή για την διακίνηση όλης της διαδρομής από την Τουρκία στην Γερμανία, οι χρήστες αυτών των ομάδων φαίνεται ότι προσφέρουν πολλές απαντήσεις.
Μια διαφήμιση που αναρτήθηκε αυτή την εβδομάδα πρόσφερε μια τελευταία διαθέσιμη θέση σε ένα φουσκωτό με αναχώρηση από την πόλη της Σμύρνης, ένα από τα κύρια σημεία αναχώρησης των Σύρων προσφύγων που προσπαθούν να φτάσουν την Ελλάδα. Τιμή: 1.200 δολάρια.
Σύμφωνα με μια διαφήμιση στο Facebook, ένα ταξίδι που καλύπτει όλη τη διαδρομή από την Κωνσταντινούπολη στην Γερμανία κοστίζει 6.000 ευρώ.
«Τουρκία, μετά Ελλάδα, μετά πΓΔΜ, Σερβία, Ουγγαρία, κατάληξη στην Γερμανία. Χρειάζεται απλά να περπατήσεις για μια ώρα, μετά να περάσεις το ποτάμι, το υπόλοιπο με αυτοκίνητο για την Γερμανία», ανέφερε πρόσφυγας.