Περίπου το 90% από τα θαλασσοπούλια έχουν φάει πλαστικά, και πολλά πουλιά ακόμη έχουν ένα μέρος από αυτά τα απόβλητα στο έντερό τους, σύμφωνα με μια νέα βρετανοαυστραλιανή επιστημονική έρευνα.
Η μελέτη εκτιμά ότι έως το 2050 σχεδόν όλα τα θαλασσοπούλια (το 99,8%) θα έχουν φάει κάποιου είδους πλαστικό εξαιτίας της διαδεδομένης ρύπανσης των θαλασσών σε όλη τη Γη.
Το 1960 το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνούσε το 5%, και το 1980 είχε φθάσει στο 80%.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή θαλάσσιας οικολογίας Κρις Ουίλκοξ του αυστραλιανού ερευνητικού Ινστιτούτου CSIRO, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS) των ΗΠΑ, δήλωσαν ότι έως τα μέσα του αιώνα μας κάθε νεκρό θαλασσοπούλι θα βρίσκεται με πλαστικά στο στομάχι του (κομμάτια από πλαστικές σακούλες, πλαστικά καπάκια, πλαστικές ίνες συνθετικών ρούχων κ.ά.). Τα πουλιά μπερδεύουν τα χρωματιστά πλαστικά με την τροφή τους ή τα τρώνε κατά λάθος.
Νεκρό άλμπατρος στην Ατόλη Μίντγουεϊ του Ειρηνικού
Η παγκόσμια παραγωγή πλαστικού διπλασιάζεται περίπου κάθε δεκαετία μετά το 1950. Καθώς ολοένα περισσότερα πλαστικά, μικρά και μεγάλα, καταλήγουν στις θάλασσες του πλανήτη μας (περίπου οκτώ εκατομμύρια τόνοι ετησίως, σύμφωνα με πρόσφατη εκτίμηση), αυξάνονται οι κίνδυνοι για τα πουλιά και τα ψάρια και φυσικά κατ’ επέκταση και για τον άνθρωπο, που βρίσκεται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας.