Στα ποντιακά ονομάζονται σέφτελα, αλλά ο επιστημονικός κόσμος τα αποκαλεί Beta vulgaris.
Τα παντζάρια, ή κοκκινογούλια, βρέθηκαν στο επίκεντρο μελέτης επιστημόνων του βρετανικού πανεπιστημίου Έξετερ. Στόχος τους ήταν να μελετηθεί η επίδραση του χυμού παντζαριών σε άνδρες ηλικίας 19 έως 38 ετών.
Στους συμμετέχοντες στην έρευνα δόθηκαν 500 ml οργανικού χυμού ημερησίως για έξι συνεχόμενες ημέρες· στη συνέχεια τους ζητήθηκε να κάνουν κάποιας μορφής σωματική άσκηση. Σε άλλη χρονική περίοδο, προτού αθληθούν, τους δόθηκε πλασέμπο, δηλαδή εικονική ουσία χωρίς ενεργό δράση, ή τονωτικός χυμός από μαύρα σταφύλια ο οποίος δεν περιέχει νιτρικά άλατα.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο χυμός από παντζάρια αύξησε την αντοχή στη σωματική άσκηση κατά 16%· οι συμμετέχοντες στην έρευνα μπορούσαν να ποδηλατούν 92 δευτερόλεπτα περισσότερο απ’ ό,τι όταν είχαν πιει το πλασέμπο.
Η ομάδα που κατανάλωσε το χυμό από τα παντζάρια είχε και χαμηλότερη πίεση σε κατάσταση ξεκούρασης, εύρημα που επιβεβαιώνει πρόσφατη έρευνα που έγινε στη Βρετανία και σύμφωνα με την οποία ο χυμός των παντζαριών μειώνει την πίεση. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η ευεργετική τους δράση οφείλεται στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα τα οποία όταν μετατρέπονται από τον οργανισμό με νιτρικά οξείδια μειώνονται οι απαιτήσεις του σώματος για οξυγόνο κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης ή της έντονης σωματικής δραστηριότητας.