Ένα σημαντικό μνημείο γίνεται σημείο αναφοράς για την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού και δεσπόζει επιβλητικά στη Σφενδάμη Πιερίας. Δημιουργός του η εικαστικός Μαρίνα Προβατίδου, που ήθελε να υπάρχει ένας τόπος για την κατάθεση στεφάνων, μια αφορμή για να ξυπνά μνήμες και να τιμά τους ήρωες.
«Ήθελα να κάνω έναν Πόντιο πολεμιστή. Θα μπορούσα να κάνω μια Πόντια μάνα, αλλά θέλησα πρώτα να τιμήσω τον αγωνιστή», λέει η καλλιτέχνις.
Η μορφή του Πόντιου Ακρίτα, που λειτουργεί ως σύμβολο μιας ένδοξης εποχής της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού, βρήκε τη θέση της στην είσοδο της Σφενδάμης.
Ο Δήμος είχε χρηματοδοτήσει τα έξοδα της χύτευσης και η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών χρηματοδότησε τα υλικά και άλλα έξοδα κατασκευής.
Στην αρχή φτιάχτηκε ένα πρόπλασμα με πηλό, ύψους περίπου 1,50 μ., και μετά ένα άλλο από γύψο και πηλό, στο τελικό ύψος των 3,00 μ. Η υλοποίηση του αγάλματος, με τη συμμετοχή και της γλύπτριας Μ.Η., βασίστηκε σε σχέδια της Μαρίνας Προβατίδου μετά από μελέτη της για την ποντιακή μορφή.
«Είναι μια καθαρή μορφή», λέει η Μαρίνα Προβατίδου, η οποία μας αποκαλύπτει ότι με πρωτοβουλία του παπά του χωριού, του παπα-Νικόλα, θα χτιστεί δίπλα στο άγαλμα ένα εκκλησάκι για τους νεομάρτυρες του Πόντου.
Αγωνία της καλλιτέχνιδας, που κατάγεται από οικογένεια Ποντίων και μιλά ποντιακά, είναι η διατήρηση της ποντιακής γλώσσας. «Δεν θέλω να ξεχαστεί η γλώσσα μας και πιστεύω ότι δεν έχει αξία μόνο για την ιστορική της μνήμη. Η ποντιακή γλώσσα είναι ζωντανή γιατί ζουν ακόμη εκείνοι που τη μιλούν. Όμως οι νεότερες γενιές δεν την μιλούν, και γι’ αυτό πρέπει να φροντίσουμε ώστε να διατηρηθούν τα στοιχεία της όπως και στοιχεία της ποντιακής παράδοσης, γενικότερα».
Κατερίνα Τζαβάρα