Οι αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές και ο τρόπος διαχείρισης των ανθρώπων που φτάνουν στην Ελλάδα ήταν το αντικείμενο έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας με τη συμμετοχή της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασίας Χριστοδουλοπούλου και του αναπληρωτή υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα.
«Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι διεθνές, ούτε καν ευρωπαϊκό», τόνισε η Τασία Χριστοδουλοπούλου, και εξήγησε ότι λόγω της ραγδαίας αύξησης των ροών τους τελευταίους μήνες στην πράξη κατέρρευσαν οι Συνθήκες Δουβλίνο II, Δουβλίνο III, και η Σύμβαση Σένγκεν. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Θοδωρής Δρίτσας, από τις αρχές του έτους έχουν φτάσει στην Ελλάδα πάνω από 200.000 πρόσφυγες και μετανάστες· τουλάχιστον 100.000 από αυτούς ήρθαν το τελευταίο δίμηνο.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία μέχρι στιγμής έχουν μπει στη Γερμανία 350.000 άνθρωποι και στην Αυστρία 180.000.
Τους τελευταίους οκτώ μήνες από το Λιμενικό έχουν διασωθεί 60.000 άτομα «και δεν υπάρχει ούτε ένας πνιγμός μετανάστη ή πρόσφυγα στα χωρικά μας ύδατα», ανέφερε ο Θοδωρής Δρίτσας. Από τη μεριά της η Τασία Χριστοδουλοπούλου υπογράμμισε τη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κυρίως στα νησιά. Σημείωσε δε ότι έχουν ήδη εκταμιευθεί 2,7 εκατ. ευρώ με τη μορφή έκτακτης χρηματοδότησης για τη δημιουργία Κέντρων Πρώτης Υποδοχής σε Κω και Λέρο, για προμήθειες και την κάλυψη άλλων αναγκών.
Παίρνοντας το λόγο ο δήμαρχος Αθηναίων ζήτησε οι δήμοι να μοιραστούν ισομερώς το μεταναστευτικό και προσφυγικό βάρος. «Με λύπη μου ακούω εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης να λένε ότι δεν θα δεχθούν ούτε έναν», είπε ο Γιώργος Καμίνης και αναρωτήθηκε «σε ποιον πλανήτη βρίσκονται».