Όλοι γνώριζαν εδώ και δεκαετίες ότι στην περιοχή Τεπετζίκ του Καβάκ, που βρίσκεται περίπου 40 χλμ νότια της Αμισού, υπάρχει αρχαιολογικός χώρος, όμως ποτέ δεν έγινε κάτι από πλευράς κράτους για να αποκαλυφθεί.
Ο λόγος είναι γνωστός. Ειδικά στην περιοχή του Πόντου, το τουρκικό κράτος αντιμετώπιζε φοβικά τα αρχαιολογικά ευρήματα που παρέπεμπαν στην παρουσία των Ελλήνων και έκαναν τους σημερινούς κατοίκους του Πόντου να νιώθουν ξένοι στον τόπο που κατοικούν.
Όμως τώρα αυτό το φοβικό σύνδρομο έχει εκλείψει, αφενός μεν λόγω του ότι η Τουρκία νιώθει οικονομικά και πολιτικά ισχυρή, αφετέρου επειδή οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις και οι αρχαιολογικοί χώροι, όταν αναδεικνύονται, τονώνουν τον τουρισμό και την οικονομία.
Έτσι άρχισαν οι αρχαιολογικές ανασκαφές στο Τεπετζίκ του Καβάκ, όπου η αρχαιολόγος Εμινέ Γιλμάζ, από το αρχαιολογικό μουσείο της Αμισού, διαπίστωσε τεράστιες καταστροφές από τις λαθρανασκαφές που γίνονταν επί δεκαετίες στο χώρο.
Το πρώτο πράγμα που αντίκρισε η αρχαιολόγος είναι ένας τάφος της ελληνιστικής εποχής, ο οποίος είναι λιθόκτιστος με κανονική λιθοδομή και αποτελείται από διάφορους χώρους, γεγονός που δείχνει ότι ανήκε σε κάποιο σημαντικό πρόσωπο.
Ο δήμαρχος του Καβάκ και οι τοπικοί παράγοντες περιμένουν με μεγάλη αγωνία την εξέλιξη των ανασκαφών, γιατί θεωρούν ότι η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου θα βοηθήσει οικονομικά την πόλη και την περιοχή.