Οι κάτοικοι της περιοχής που γεωγραφικά βρίσκεται δυτικά της Μεγαλόπολης, στην άκρη του κάμπου κάτω από το χωριό Μαυριά, ονόμασαν τη νέα λίμνη που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια και ολοένα μεγαλώνει, Τραπεζούντα. Οι όχθες της, άλλωστε, αγγίζουν την αρχαία πόλη Τραπεζούντα.
Βέβαια το να προσεγγίσει κανείς τη λίμνη δεν είναι εύκολη υπόθεση αφού βρίσκεται μέσα στο ενεργειακό κέντρο της ΔΕΗ ενώ στις όχθες της υπάρχουν μπαζώματα λόγω του ορυχείου. Και από μακριά, ωστόσο, το θέαμα εντυπωσιάζει αφού μαζί με τα φουγάρα, από την τέταρτη κυρίως μονάδα που βρίσκεται παραπλεύρως, το σκηνικό είναι αντιφατικό.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής Ορυχείων του ενεργειακού κέντρου της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη Κώστας Γίδης, εξήγησε ότι στην πραγματικότητα η λίμνη είναι δύο σκάμματα που βγάζουν νερό εξαιτίας της εξόρυξης λιγνίτη στο ένα ενεργό ορυχείο. Λόγω των μεγάλων βροχοπτώσεων η στάθμη του νερού ανέβηκε και τα δύο σκάμματα έγιναν ένα. Πλέον, η έκταση της λίμνης φτάνει τα 400 στρέμματα και το μέγιστο βάθος της τα 30 μέτρα.
Ο Παυσανίας στα Αρκαδικά γράφει ότι οι κάτοικοι της αρχαίας Τραπεζούντας μετανάστευσαν με πλοία στην Τραπεζούντα του Πόντου η οποία είχε ιδρυθεί από τους Μιλήσιους.
Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής το νερό είναι κατάλληλο για άρδευση. Στις περιβαλλοντικές μελέτες που έχει εκπονήσει η ΔΕΗ προβλέπεται άντληση του νερού και διοχέτευσή του στον Αλφειό ώστε να προχωρήσει η εκμετάλλευση του λιγνίτη που υπάρχει στο συγκεκριμένο ορυχείο. Στη συνέχεια θα γίνουν εργασίες αντιστήριξης και τα σκάμματα θα μπαζωθούν προκειμένου να μην καταστραφούν ευρήματα από την αρχαία Τραπεζούντα.
Οι ίδιες περιβαλλοντικές μελέτες προβλέπουν ότι θα γίνει εκτροπή της κοίτης του Αλφειού ώστε στο τελικό στάδιο των εργασιών να υπάρχει μεν μια μικρή λίμνη αλλά σε διαφορετικό σημείο, κάτω από το χωριό Κυπαρίσσια.
Προς το παρόν, το καλύτερο σημείο για να δει κάποιος σήμερα τη λίμνη Τραπεζούντα είναι από το χωριό Σύρνα της Γορτυνίας, από δρόμο που οδηγεί προς το Ελληνικό.