«Γιάβρου μ’, χωρίς καμία αίσθηση αλλαζονείας, τολμώ να πω ότι κανείς από τους υπόλοιπους Έλληνες δεν μπορεί να συγκριθεί με εμάς τους Πόντιους, που κρατάμε τόσο ζωντανές τις παραδόσεις μας και τιμούμε τις ρίζες μας. Είμαι περήφανος που είμαι Πόντιος».
O αντιστράτηγος Βασίλης Τελλίδης μιλά στο pontos-news.gr από την Παναγία Σουμελά, στο Βέρμιο, όπου φέτος, στις εορταστικές εκδηλώσεις, παρευρέθηκε επίσημα με την ιδιότητα του Αρχηγού τού Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ).
«Ήρθα εδώ ως προσκυνητής και πιστεύω ότι είναι καθήκον κάθε Πόντιου να το κάνει. Πρώτη φορά έρχομαι εδώ επίσημα και θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Τανιμανίδη και τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη που με τίμησαν με την πρόσκλησή τους. Πραγματικά αυτή με συγκίνησε. Ωστόσο, έχω έρθει κι άλλες φορές ανεπίσημα και ιδιωτικά για προσκύνημα στην Παναγία Σουμελά», λέει ο Β. Τελλίδης.
Ο Α/ΓΕΣ με εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας, στην περιφορά της εικόνας της Παναγίας Σουμελά (φωτ.: pontos-news.gr)
Με περηφάνια τονίζει την ποντιακή καταγωγή του, και όταν αναφέρεται σ’ αυτήν φωτίζεται το πρόσωπό του. «Έχω έντονες καταβολές από τους Πόντιους παππούδες και τις γιαγιάδες μου, με τους οποίους μεγάλωσα. Άκουσα πολλές ιστορίες για τον Πόντο από αυτούς και έχω επηρεαστεί πάρα πολύ.
»Ήμασταν μια παραδοσιακή, μεγάλη και δεμένη οικογένεια, στην οποία μεταξύ μας μιλούσαμε ποντιακά. Το ίδιο κάνω και τώρα, όταν μιλάω με τα αδέλφια μου», λέει με χαμόγελο.
Σε αντίθεση με την ιδιότητά του, του στρατιωτικού, που στο μυαλό των περισσοτέρων παραπέμπει σε άντρες αυστηρούς, λιγομίλητους και μάλλον απρόσιτους, ο Αρχηγός ΓΕΣ κερδίζει από την πρώτη στιγμή τον συνομιλητή του με το ζεστό χαμόγελό του και την απλότητα στις φράσεις και τις αντιδράσεις του. Η προσήνεια άλλωστε δεν ακυρώνει την ικανότητα του διοικείν.
Ο αντιστράτηγος Τελλίδης ανέβηκε στο Βέρμιο και φέτος για να πάρει τη χάρη της μητέρας των Ποντίων, αλλά και για να αποτίσει, όπως λέει, φόρο τιμής στους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της εφαρμογής του σχεδίου εξόντωσης των ελληνικών πληθυσμών του Πόντου, πριν από περίπου 100 χρόνια. Από τις εθνοκαθάρσεις των Νεοτούρκων η οικογένειά του έχει θρηνήσει δύο θύματα.
Οι πρόγονοι του Αρχηγού ΓΕΣ κατάγονταν από το ορεινό χωριό Κάγιαλαν της επαρχίας Κιρικίου (Γουρούχ), της μητροπόλεως Κολωνείας και Νικοπόλεως.
To Κάγιαλαν αποτελεί σήμερα προάστιο της κωμόπολης Γιαβούζκεμαλ
Ο ίδιος γεννήθηκε στο Κοκκινόχωμα Καβάλας, ωστόσο οι περισσότεροι συγγενείς του βρίσκονται στον Άγιο Αθανάσιο Δράμας.
Στη Σχολή Ευελπίδων μπήκε το 1976, αποφοίτησε ως ανθυπίλαρχος το 1980 και εντάχθηκε στο σώμα των Τεθωρακισμένων. Ως στρατιωτικός υπηρέτησε την πατρίδα σε πολλές μονάδες της Ελλάδας, αλλά και από το εξωτερικό. Του έχουν απονεμηθεί όλα τα προβλεπόμενα για το βαθμό του παράσημα, μετάλλια και διαμνημονεύσεις.
Την ανώτατη θέση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού ανέλαβε τον Φεβρουάριο του 2015.
Το μεγάλο παράπονο του Αρχηγού ΓΕΣ είναι ότι δεν κατάφερε να πάει ποτέ μέχρι τώρα στον Πόντο. Ωστόσο έχει υποσχεθεί στον εαυτό του ότι μόλις το επιτρέψουν οι επαγγελματικές του υποχρεώσεις, θα πραγματοποιήσει το πολυπόθητο ταξίδι στις πατρογονικές εστίες.
Εξαιτίας της φύσης της δουλειάς του αλλά και της πολύχρονης παρουσίας του στο εξωτερικό, νιώθει ότι δεν μπόρεσε να προσφέρει στον ποντιακό ελληνισμό. Όμως, «τώρα πιστεύω ότι κλείνει ένας κύκλος και ετοιμάζομαι να γυρίσω στις ρίζες μου.
»Αν και δεν έχω πολλές δυνατότητες, όταν αποστρατευθώ θα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να κάνω κάτι για τον ποντιακό ελληνισμό. Είμαι δεμένος με το χώρο και τουλάχιστον θα έχω συμμετοχή σε κάποιον σύλλογο».
Ρωμανός Κοντογιαννίδης