Με ευλάβεια, ευσέβεια και συγκίνηση, κάποιοι με μάτια βουρκωμένα, άλλοι με τη χαρά «ζωγραφισμένη» στα πρόσωπά τους και πολλοί βουβοί, μιλώντας με τη φωνή της ψυχής τους στην Υπεραγία Θεοτόκο, την προστάτιδα και μητέρα όλου του κόσμου, χιλιάδες πιστοί στέκονταν στην ατέλειωτη ουρά που σχηματίστηκε στις πλαγιές του Βερμίου, στον περίβολο του μοναστηριού της Παναγίας Σουμελά, για να περάσει από πάνω τους η θαυματουργή εικόνα.
Παλικάρια, ντυμένα με ποντιακές φορεσιές και αυστηρά βλέμματα, μετέφεραν στους ώμους τους τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Σουμελά, κατά τη διάρκεια της λιτάνευσής της. Δίπλα τους ακολουθούσαν λοκατζήδες και λίγο πιο μπροστά τους αρχιερείς, ντυμένοι με τα επίσημα άμφιά τους, έψαλαν και έτειναν τους σταυρούς που κρατούσαν στο χέρι τους, για να τους ασπαστούν οι πιστοί.
(Φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)
Για μία ακόμα χρονιά παραμονή του Δεκαπενταύγουστου η χάρη της Παναγιάς απλώθηκε πάνω από το ιερό μοναστήρι και άγγιξε τους πιστούς -στη συντριπτική πλειοψηφία τους Πόντιοι- που ήρθαν από όλα τα μέρη της χώρας, για να γιορτάσουν την ένδοξη Κοίμηση Της, το Αυγουστιάτικο Πάσχα για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς.
(Φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)
Οι ισχυρές καταιγίδες, που έπεφταν ανά διαστήματα από νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής στο νομό Ημαθίας, αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, δε στάθηκαν εμπόδιο για χιλιάδες πιστούς που θέλησαν να ξενυχτήσουν δίπλα στην Παναγία.
Πολλές σκηνές στήθηκαν για μία ακόμη χρονιά κάτω από τα ψηλά πεύκα του Βερμίου, ενώ ο απαλός ήχος της κεμετζέ έδινε το δικό του τόνο σε αρκετά σημεία. Άτομα κάθε ηλικίας, ανάμεσά τους και πολλά μικρά παιδιά, έσπευδαν να προφυλαχθούν κάτω από μεγάλες τέντες, χωρίς όμως, να χάσουν ούτε στιγμή το χαμόγελο που τους έδινε η δύναμη της ψυχής τους αφού για μία ακόμα χρονιά πραγματοποίησαν το τάμα τους.
(Φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)
Οι εορταστικές εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Θεοτόκου -ευτυχώς με ένα λαμπρό ήλιο- ξεκίνησαν στην Παναγία Σουμελά με το Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό το απόγευμα της παραμονής του Δεκαπενταύγουστου. Τελέστηκε χοροστατούντος του μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης, Χρυσοστόμου και παραβρέθηκαν ο μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, Δαμασκηνός και ο οικοδεσπότης μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, Παντελεήμων.
Ο μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης, Χρυσόστομος (αριστερά), ο μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος
και Σουφλίου, Δαμασκηνός (δεξιά) και ο μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, Παντελεήμων (κέντρο) –
(Φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)
Μετά τη λιτάνευση της αγίας εικόνας ακολούθησαν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, στις οποίες συμμετείχαν τα χορευτικά τμήματα της Ευξείνου Λέσχης Επισκοπής Ναούσης, της Ένωσης Ποντίων Αξιούπολης, του Συλλόγου Ποντίων Δυτικού Πέλλας, του Συλλόγου Ομογενών «Οι Ρίζες», του Ποντιακού Συλλόγου Φιλυρίας, της Αδελφότητας Κρωμναίων Καλαμαριάς και της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας Κορυδαλλού.
(Φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)
Τραγούδησαν ο Αλέξανδρος Ζουντουρίδης και ο Θεόφιλος Ασλανίδης. Ο τελευταίος έπαιξε και λύρα μαζί με τους Μπάμπη Λαζαρίδη και Γιώργο Αμπερίδη, ενώ νταούλι έπαιξε ο Κώστας Κωνσταντινίδης.
Ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου οι εκδηλώσεις ξεκινούν με τον Πανηγυρικό Αρχιερατικό όρθρο. Θα συνεχιστούν με την επίσημη λιτάνευση της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Σουμελά και την κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη και θα ολοκληρωθούν με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.