Η ιδέα του πικνίκ σε αρχαιολογικό χώρο βρίσκει για τέταρτη χρονιά φέτος εφαρμογή στο Urban Festival, στη Ρωμαϊκή Αγορά της Θεσσαλονίκης,
Συναυλίες και προβολές ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους στο ειδικά διαμορφωμένο υπαίθριο θερινό σινεμά θα δώσουν στην ουσία μια νέα ώθηση σε μια διαφορετικού τύπου ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων που βρίσκονται μέσα στον αστικό ιστό πόλεων.
Το Φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί από τις 26 έως τις 28 Αυγούστου, έχει τη θετική γνωμοδότηση των μελών του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που εξέτασε σχετικό αίτημα του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Κάτοικοι και επισκέπτες στη συμπρωτεύουσα μπορούν να πάρουν τα καλαθάκια με τα απαιτούμενα και να απολαύσουν το πικνίκ τους σε έναν χώρο που θα πλημμυρίσει από τη μουσική γνωστών ή και ανερχόμενων μουσικών σχημάτων της πόλης, ενώ και οι τρεις βραδιές θα κλείσουν με προβολές ταινιών.
Από τα ωραιότερα σημεία της πόλης της Θεσσαλονίκης, η αρχαία Αγορά της, που καταλάμβανε έκταση 20 στρεμμάτων στην καρδιά της ρωμαϊκής πόλης, άρχισε να κατασκευάζεται τον 2ο αι. μ.Χ. Περιλάμβανε δημόσια κτήρια και χώρους, με το συγκρότημα να αποτελεί τον οικονομικό και εμπορικό πυρήνα της πόλης, χωρίς να λείπει ο διοικητικός και ψυχαγωγικός χαρακτήρας.
Σήμερα στο δυτικό τμήμα του αρχαιολογικού χώρου, σε ένα σύγχρονο υπόγειο κτήριο, βρίσκεται το μουσείο της Ρωμαϊκής Αγοράς Θεσσαλονίκης, όπου φιλοξενούνται ευρήματα από τις ανασκαφές της αγοράς, ενώ πλούσιο εποπτικό υλικό πληροφορεί για την ιστορία του συγκροτήματος, αλλά και της πόλης από τον 3ο αι. π.Χ. έως σήμερα.